Tüm Türkiye, 10 ilde etkili olan Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem felaketi ile birlikte yıkıldı. On binlerce insanın enkaz altında hayatını kaybettiği ve yaralı sayısının yüz binlere dayandığı Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketinde, enkaz altında kalanlara ulaşılması için arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.  Geniş bir alanda etkili olan asrın felaketi için devlet ve millet seferber olurken, tüm Türkiye’den olduğu gibi Düzce’den de bölgeye yardımlar gönderilmeye devam ediyor.

DSC_0184

Yaşanan büyük felakette gözler, deprem kuşağında bulunan Düzce’deki eski binalara çevrildi. 1999 öncesi ve günümüz deprem yönetmeliğine aykırı yapılan binalar, deprem anıtı gibi şehrin göbeğinde durmaya devam ediyor.

"Olası bir depremde bu binaların hiçbirisi ayakta kalmaz"

DSC_0199

Müteahhit Yusuf Taşhan, konu ile ilgili Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’ye eski binalar ile ilgili kentsel dönüşüm çağrısında bulundu. Taşhan,  “Ben müteahhit olarak 1999 depreminde cezalanan biriyim, yanlış anlamayın. Hâlbuki Düzce’de depremde binası yıkılmayan bir müteahhidim ben. Hasar aldı binalarımız devlet yıktı. Benim 500 dairem devlet tarafından yıkıldı. Hesabını yapın içinde 5’er kişi olsa kaç kişi yapar? Biz bina hasar almaz demiyoruz. Bizim için önemli olan kişinin sağlam çıkması, binanın çökmemesi önemli. Bizim için önemli olan o. Adıyaman’da olsun, Hatay’da olsun o birinci depremden sonra yıkılmayan binalardan vatandaş inmeseydi, ikinci depremde yıkıldı binalar. Mevla’m orada bir şans tanıdı kuluna. Yani o arada herkes indi binasından, ama o ikinci 7.6 depreminde yıkıldı binalar. Yetkililere sesleniyorum; Düzce’deki derhal eski binalara kentsel dönüşüm projesi yapılmalı. Olası bir depremde bu binaların hiçbiri ayakta kalamaz” diye konuştu.  

HABER: Savaş ARI