Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün özel önem verdiği ve dünya tarihine kazandırmak için büyük gayret sarf ettiği Konuralp Antik Tiyatro’da arkeologlar gün geçmiyor ki yeni bir keşfe imza atmasın.

Düzce Belediyesi’nin Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile ortaklaşa yürüttüğü kazılarda, heyecan verici bir gelişme daha yaşandı.

 Zemine yaklaştıkça sahne binasının taşıyıcı sistemlerinin, sütun parçaları ve süsleme kısmına işaret eden bezemeli arşitrav parçaları gün yüzüne çıkmaya başladı.

SAHNE EN AZ İKİ KATLI

Sahne binası alınlık parçasında yer alan Hiyerogliflerde; yumurta ok silmeleri ve akantus yaprakları alınlık, ön kısmında önemli bezeme şekli olarak betimlendiği gözlemlendi.

Sütun parçalarının çıkması ile sahne binasının en az iki katlı olduğunu düşünen arkeologlar, süslemelerin de zengin Roma dönemine ait olduğunu kaydetti.

EŞŞİZ TİYATRO SAHNESİ ORTAYA ÇIKIYOR

Son günlerde kazılara daha çok ağırlık verdiklerini kaydeden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Konuralp Antik Tiyatromuzu tüm dünya mirasına kazandıracağız. Yapılan son keşifle birlikte öyle tahmin ediyoruz ki eşsiz güzellikte bir tiyatro sahnesi ile karşılaşacağız.  Düzce’mizin markası olacak Antik Tiyatro ile yerli yabancı turistler şehrimize akın edecek. Çalışmaları özveri ile gerçekleştiren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.  

ARŞİTRAV NEDİR?

Genel olarak taş malzemeden yapılan alternatif olarak mermer kullanılan, saçaklığın en alt bölmesini oluşturan sütunların üzerinde yer alan baştaban malzeme.

HABER: Savaş ARI