Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ‘Yorumlu-yorum’ programında Düzce’yi son dönemde adeta karanlığa gömen elektrik dağıtımından sorumlu SEDAŞ’ın artık hizmetin değil sorunun adresi haline dönüştüğünü vurguladı. Hafta sonu etkili olan fırtına afetinde Yığılca ve Akçakoca başta olmak üzere birçok köyün günlerce elektriksiz kalmasının arka planında SEDAŞ’ın son 5 yıldır Düzce’yi yatırımsız bırakması olduğunu gündeme taşıyan Ünsal, devlet denetimindeki özel sektörün hem siyaset hem de bürokrasi tarafından iyi takip edilmesinin şart olduğuna parmak bastı. Program dahilinde ekiplerini sahaya çıkartan SEDAŞ’ın Düzce'ye yapmadığı yatırımı nereye yaptığını sorgulayan Ünsal, “Ben tuşa bastığım zaman elektriğe gelen enerjiye bakarım. Kesilmeyen enerjime bakarım. Onun için bir bedel ödüyoruz. Onun haricindekileri siyasetçi düşünecek. SEDAŞ'ın yetkilileri düşünecek.” dedi.
Düzce’de son dönemde artan elektrik kesintileri vatandaşları bezdirme noktasına geldi. Kar ve fırtına afetinde kesinti sorununun saatler değil günler sürmesi ise problemin geldiği boyutu gözler önüne serdi. Düzceliler’in artık yaka silker olduğu SEDAŞ’ın hizmet üretemez hale gelmesini Öncü TV’deki ‘Yorumlu-yorum’ programında ele alan Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hafta sonu cumartesi ve pazar günü bir afetle uyandık. Özellikle Yığılca ve Akçakoca’da SEDAŞ sorumluluğundaki enerji nakil hatlarında tamamen bir sıkıntı yaşadık. Doğal afetin karşısına geçilebilir mi, geçilemez. Ama şehir merkezinde ve muhtelif bölgelerde standart bir elektrik kesimi var, enerjiler kesiliyor.
“Düzce Milletvekili Ercan Öztürk’e konuyu ilettim”
Akçakoca'da köylerde veya Yığılca'da Düzce'nin belirli bölgelerinde son 23 yıldan beri SEDAŞ yatırım denilen ibareyi unutmuş. Altyapı yatırımları ve SEDAŞ yatırımları yok. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Düzce Milletvekili Ercan Öztürk’ü aradım. Dedim ki, ‘Vekilim böyle bir durum var.’, o da Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını SEDAŞ'ın özel sektördeki hisselerinin devrinden dolayı böyle bir boşluk olduğunu söyledi. Takip ettiğini söyledi, samimiyetinden ve Düzce hizmetinden bir şüphemiz yok. Memlekete faydalı olma adına mücadele veriyor. Ancak SEDAŞ önemli bir kurum, enerji hayatımızın olmazsa olmazı. Fatura günü ödenmediğinde kesiliyor. SEDAŞ elektriklerimizi ve enerjimizi kesiyor. Düzce'ye yapılmayan yatırım Türkiye'nin her tarafında böyle, nereye yapıldı? Düzce'ye yapılmayan SEDAŞ yatırımı nereye yapıldı?
Sakarya'da da ‘Bu böyle’ deniyor. Siyasi irade burada devreye girecek, siyasetçi bunu takip edecek. Diyecek ki ‘Bizim Türkiye'de ne oluyor, ne bitiyor? Türkiye'de dağıtım firmaları değişik bölgelerde bulunuyor ama burada benim memleketime ne yapıldı, ne yapılması lazım, ne yapılacak bunu takip etmezseniz, ufak bir fırtınada, afette teller kopar, enerjiler verilmez. Memleket karanlık bir yapıya doğru bürünür.
“Düzce’nin muhtelif bölgesinde mutlaka haftada iki veya üç defa elektrik kesiliyor”
Sebep siyasetçinin takip etmemesi. SEDAŞ dağıtımı özel, yatırım noktasında bu memleketin siyasetçileri neredeydi? Uzunmustafa Mahallesi’nde, Düzce’nin muhtelif bölgesinde mutlaka haftada iki veya üç defa elektrik kesiliyor. Trafo patlamış. Burada şu eksik, bu eksik var. Niye tamamlanmıyor bunlar? Niye takip edilmiyor? Öncü Medya’nın bulunduğu şehrin göbeğinde de elektrikler devamlı kesiliyor, haftada 2-3 gün kısa vadeli uzun vadeli yaşıyoruz. Ondan sonra yayınlarımızla, cihazlarımızla ilgili sorun var.
“Siyasetçinin işi ne, milletvekilimizin işi ne?”
Elektrik kesintisinden, voltajdan dolayı müracaat ettiğinizde tazmin ediyorlarmış. Ölme eşeğim ölme. Zor, bir dünya sorunla, gerekçeyle, mazeretle, prosedürle uğraşıyorsunuz. Hz. Ömer'in bir sözü var, ‘Fırat kenarında ölen bir koyundan ben sorumluyum.’ diye. Bir memleketin siyasetçisi yaşam alanlarındaki değerleri, yatırımları, hizmetleri takip etme noktasında eksiye düşüyorsa onun yediği, içtiği, aldığı maaş ve gördüğü itibarın dünyada da ahirette de sorumluluğu var. Siyasetçinin işi ne, milletvekilimizin işi ne? Gidecek SEDAŞ bu sene nereye yatırım yapıyor, ne kadar yatırım yapıyor bilgi alıp ona göre siyasi gücünü etkinliğini kullanacak. Bu insanların yaşam alanında, yaşam kalitesini arttırmak için ne gerekiyorsa onu yapacaksın?
“SEDAŞ’ın Düzce ve bölge yöneticileri daha gayretli olabilir”
Kaç günden beri elektrik noktasında büyük bir sıkıntı var. Teller rüzgardan kopmuş. O zaman bu teller rüzgardan koptuysa bunun büyük şehirlerde veya gelişmiş hizmetlerin sunulduğu bölgelerde ne var? Netice itibariyle SEDAŞ'tan çok muzdarip. SEDAŞ’ın Düzce ve bölge yöneticileri daha gayretli olabilir. Aldığı yatırımla, bütçeyle bir hizmet verecek. Burada şu da var. Yatırım niye bu kadar zayıf? Son 34 yıldan beri buraya gelen müdürler hep gelip geçici. Bolu'nun müdürü bakıyor ya da Sakarya'dan geliyor. Geliyor, gidiyor göçmen kuşlar gibi. İş takip edilmiyor ki, vekil olan müdürler geliyor. Nasrettin Hoca'ın ıslıkla eşek araması gibi. Herkes işini yapıyor ama nasıl yapıyor? Bölge müdürü olarak 3 kişi atandıysa ikisi vekaleten bakıyor. Hem Bolu'ya bakıyor hem Düzce'ye bakıyor. Bir istikrar olmadığı zaman yatırım, planlama ve bu insanların müreffeh halde yaşaması noktasında yatırımlar hiç oluyor. Düzce'ye yapılmayan yatırım nereye yapıldı? İşin özü burada, milletin niye haftada bir-iki defa değişik bölgelerde elektriği kesiliyor. Yarım saat, bir saat yok. Niye yok?
“SEDAŞ konusunda Düzce'de çok ciddi sıkıntı var”
Geçtiğimiz günlerde Kurtsuyu’na elektrik gelmemiş. Biz niye gelmedi diye SEDAŞ yetkililerini aradığımızda dönüş bile olmadı. Ama vali intikal edince 15 dakika sonra elektrik geldi. 15 dakika sonra gelen elektrik, 15 dakika önce niye gelmedi? Devletin yetkilisinin baskı yapması mı lazım? SEDAŞ konusunda Düzce'de çok ciddi sıkıntı var. Bunun önünü kim açacak? Siyaset makamı açacak. Bu işlerle dertleneceksiniz. Eskiden YSE diye bir kurum vardı. Hani derlerdi hayırlı bir hizmet yap, size yol-su-elektrik olarak döner. Bu kurum değişti SEDAŞ oldu, tek oldu. Geldiğimiz yerde Düzceliler ve Düzce bölgesi SEDAŞ'tan memnun değil. Bu sıkıntıyı buradan dillendirdiğimizde, ‘Bunlar bu kadar kolay işler değil.’ deniyor. Yapan nasıl yapıyor, planlayan nasıl planlıyor?
“Yapılmayan hizmetin bütün faturası siyasetçiye kesilir”
Siz bu memlekete gelen müdürün, amirin yani buradaki ilgililerin derdiyle dertlenip de
‘Bunlar ne olacak, nasıl bir yol haritası belirlenecek?’ diye hedefiniz olmazsa buraya gelen memur, müdür, bürokrat ‘Memlekete ne katarım.’ diye düşünecek. Çoluk çocuğuma yedirdiğim ekmeğin, gelecek olan bir hatıranın, bir şahsiyetin benimle beraber hayat bulması lazım. Hani ‘Sel akar kumu kalır, yiğit ölür eseri kalır, namı kalır’ düşüncesinde olmayan adamı zaten buraya atamasınlar. Buraya gelen bürokratın neden, niçin, nasıl, hangi amaçla burayı talep ettiğini önce siyaset bilecek. Çünkü yapılmayan hizmetin bütün faturası siyasetçiye kesilir.
“SEDAŞ son 5 yılda Düzce'ye yapması gereken yatırımları yapmadı”
Hizmet gelecekse bunu siyasetçi öngörüp ve kendisine yakın bu hizmetleri üretecek bürokratlarla çalışacak. Beğenmiyor mu, bıraksın gitsin. Bazı makamlar var, bazı mevkiler var. SEDAŞ bölge müdürü olmak isteyen kaç insan vardır. Siyasetçi bunun bedelini ödüyor. Ne anlamda ödüyor? Elektrikler gelmedi, yatırımlar yapılmadı. Yeterli düzen yok. Abonelik için müracaat ediyor insanlar. Bu işi dert edecek, bürokrat ve siyasetçi. Bunun başka izahı yok. SEDAŞ son 3 yıl belki 5 yıl da diyebiliriz Düzce'ye yapması gereken yatırımları yapmadı. Altyapı yatırımlarını yok. Devir olacakmış, özelmiş. Ben tuşa bastığım zaman elektriğe gelen enerjiye bakarım. Kesilmeyen enerjime bakarım. Biz onun için abonelik yapıyoruz. Onun için bir bedel ödüyoruz. Onun haricindekileri siyasetçi düşünecek. SEDAŞ'ın yetkilileri düşünecek.”