1-7 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası için açıklama yapan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, tüberküloz hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu ve tüm dünyada ilk on ölüm sebebi arasında yer aldığına değindi. Yılmaz tüberkülozun genel belirtileri için, “Özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.” ifadelerini kullandı.
‘Tüberküloz (Verem) önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır!’ diyen Dr. Yasin Yılmaz, tüberkülozdan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı; “Bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması, Bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması, Uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, Tüberküloz hastası ve temaslılarının, ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları, Tüberküloz bulaşmasının önlenmesi için gerekli halk eğitim ve tarama çalışmalarının yapılması”
“Bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı”
Yılmaz, “İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır.” ifadelerine yer verdi.
Yılmaz hastalığın tedavisi hakkında şunları kaydetti: “Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri Birimlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Tüberküloz (verem) kontrol programları için önerilen tedavi yöntemi Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) dir. DGT, verem hastasının tüm tedavisi boyunca ilaçlarının her dozunu bir görevli ya da gözetmen eşliğinde içmesi tedavi başarı oranlarını artırmaktadır.”