Her yıl ‘10 Ocak’ günü kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü’nde basının maruz kaldığı olumsuzluklara parmak basan Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Ünsal, ‘Yorumlu-yorum’ programında gazetecilerin sesi oldu. Basındaki ‘tarafsızlık’ ilkesini bugünün gerçeği ile sorgulayan ve herkesin bir taraf olduğunu aktaran Ünsal, “Taraf olmayan bertaraf oluyor. Vicdan var, cüzdan var, iman var. Biz mazlum olandan, doğru olandan, emekçi olandan, hak olandan, hakikat olandan yanayız.” dedi. 10 Ocak kutlama etkinliklerinde salonlar dolup taşarken, sahada ter döken emekçi sayısının bir elin 5 parmağını geçmediğini vurgulayan Ünsal, gazeteciliği kendi menfaatine göre şekillendirmeye kalkanlara ise “İşine geleni yazmayınca ‘Sen taraflı gazetecisin.’ İşine geleni yazınca ‘Sen doğruyu yazıyorsun.’ Sen önce kendine bakacaksın, biz toplumun aynasıyız.” diye seslendi.
Öncü TV Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ‘Yorumlu-yorum’ programında meslektaşlarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutlayarak sözlerine başladı. “Bizlerin mesajla, davetiyle, ilgisiyle söylemiyle günümüzü kutlayan tüm sevenlerimize tüm kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşlarının tüm yetkililerine çok teşekkür ediyoruz.” diyen Ünsal, şu ifadeleri kullandı: “Gazetecileri kimse sevmez. Her zaman anlattığımız bir hikaye var. Ayıya sormuşlar; ‘Bu sene armut nasıl olacak?’ Ayı ‘Bol, sulu olacak.’ demiş. Demişler ki ‘Nereden biliyorsun?’ Ayı da ‘Canım öyle istiyor.’ demiş. Canı nasıl istiyorsa, menfaati nasıl icap ediyorsa, egoları nasıl tatmin oluyorsa, ona hizmet ettiğin sürece gazetecisin, tarafsızsın. Ama işlerine gelmeyen bir haber yapılırsa bir siyasetçi veya herhangi birini yani ‘Sen taraflısın, sen satılıksın, sen yalancısın.’ diyorlar. Bize demediklerini bırakmayanlar, yarın geldiğinde gerek ticari, gerek iktisadi, gerek içtimai, gerek bürokraside ve kamuoyunda bir mağduriyeti olduğu zaman ‘Basın nerede?’ diye bizi ararlar.”
“Herkesin bir tarafı var”
Kendine faydası olmayanın, kimseye faydası olmayacağını vurgulayan Ünsal, ‘Ben tarafsızım’ diyen basının bile taraf olduğunu şöyle anlattı: “Tarafsız basın diyoruz ya; tarafsız basın yok. Bugün ulusal televizyonlarda, yerel televizyonlarda yatıra kalka, eze eze yorumlayan ve haber yapan insanlar var. Bunlar tarafsız değil. Herkesin bir tarafı var. Taraf olmayan bertaraf oluyor. Ama burada neye göre taraf olunuyor? Vicdanından mı, cüzdanından mı? Vicdan var, cüzdan var, iman var. Biz şuna dikkat ederiz. Mümkün mertebe mazlum olan, doğru olan, emekçi olan, hak olan, hakikat olan bir meselenin üzerinde ne var? Bilerek yapmayız, ama bilmeyerek kırmayalım ondan korkarız, çekiniriz.”
“Biz de kerameti kendimizde zannederiz”
Basın camiasının siyasetçilerle çok anıldığını kaydeden Ünsal, bir örnekle konuşmasına devam etti. Ünsal, “Zanneder ki bizim arkadaşlar ‘ye kürküm ye’. Musa peygamberin elinde bir asa varmış, yılan oluyormuş. Kerameti asada zannedermiş. Biz de kerameti kendimizde zannederiz. Bize tabii itimat gösterilir, ama basın kimliği bittiği zaman, 300 metreden yanına yanaşamazsın. İltifat edenler sizi görmezden gelirler. Bu işin doğasında var. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Bizim işimize ne kadar yarıyor bu adam. Bu kadar mı? İtibarsız.” açıklamalarına yer verdi.
Düzce'de görev yapan gazetecilerin birkaç istisna dışında gayet milli, yerli ve vatansever insanlar olduğunu düşündüğünü vurgulayan Ünsal, tüm emekçilerin gününü kutladı.
Her 10 Ocak’ta protokol başta olmak üzere birçok kesim tarafından basın çalışanları için düzenlenen etkinliklerde salonların dolup taştığını ancak konu saha haberciliği olunca 3-5 gazetecinin emek verdiğini vurgulayan Ünsal, sözlerine şöyle devam etti: “10 Ocak veya basınla ilgili organizasyonlarda, yemeklerde 50-60 kişi dolu dolu gelir. Ama bir kaza olur, bir haber olur, bir kar olur, bir fırtına olur, bir hal olur 3 gazeteci olur. Masalarda oturup davetlerde bulunan arkadaşlarımızdan ziyade, o sahada gece gündüz mücadele veren gerek asayiş haberinde gerek yangınında gerek kazasında, toplumu ilgilendiren meselelerde haber için koşturan arkadaşlarımızın günü daha kutlu olsun. Çünkü masada oturmak kolay.”
“İnsanlar önce kendine bakacak”
Özveri gerektiren mesleklerin başında gelen gazeteciliği kendi menfaatine göre şekillendirmeye kalkanlara tepki gösteren Ünsal, “İşine geleni yazmadığın zaman ‘Sen taraflı gazetecisin.’ İşine geldiğini yazarsan ‘Sen doğruyu yazıyorsun.’ Biz toplumun aynasıyız. Onların da aynasıyız. İnsanlar önce kendine bakacak. Ondan sonra aynada kendini baktığı zaman bizi görebilir. Aynaya bakınca sizi görebiliyor zaten.” açıklamalarında bulundu.