9 Temmuz 2023’te Düzce’de meydana gelen sel afetinde sokakları sular altında kalan, dükkânlarını su basan Küçük Sanayi Sitesi’nde selin oluşturduğu tahribatın yaraları hala sarılamadı.

İddiaya göre, afetin ardından mağduriyetlerin giderilerek zararların tanzim edileceğinin sözünü alan sanayi esnafı, o günden beri verilen sözlerin tutulmasını bekliyor.

 

“ALTYAPIMIZ YETERSİZ”

Selden bu yana bölgede kayda değer bir çalışmanın yürütülmediğini öne süren Sanayi Esnafı Öncü Haber Mikrofonları aracılığıyla yetkililere seslendi.

“İsmim Taha Acar küçük sanayi sitesinde esnafım. Biz burada bir konuya değinmek istiyoruz geçenlerde başımızdan geçen sel felaketinde yaşamış olduğumuz mağduriyet ve sıkıntıların giderilmesiyle alakalı.

Birincisi yaşamız olduğumuz selden dolayı bize yapılan destekler çok az olması. Tabi ricasıyla teselli ikramiyesi diyebileceğimiz bir tutar verildi sanayi esnafına burada zaten bir aydır faaliyet gösteremeyen birçok firma var makinelerinden kaynaklı sıkıntıları anca tamir ettirip sisteme dâhil oldular.

Bu desteklerin çok az bu sebepten dolaylıda Düzce bürokrasinin bu iş tekrardan el atıp düzenlemesi gerekiyor.

Zararımız çok, aydınlatmamız yok, altyapımız sıkıntılı geçen yine bir yağmur yağdı hemen su kaldırım seviyesine geldi.

Hızlı bir şekilde alt yapı ve istinat duvarlarının yapılması ve yapılan ödeneklerle alakalı ciddi bir destek verilmesi gerekiyor bize.”

“NE GELEN OLDU NE YARDIM EDEN…”

 

“En büyük mağdurlardan biri benim, birçok makinam zarar gördü. Bu zararla ilgili şuana kadar kimse ne geldi ne bir yardım gönderdi.

Aslında talebimiz maddiyattan ziyade birilerinin gelip ziyaret etmesi, bizim ne gibi bir sorunumuz var görmelerini isterdim. Ama şükürler olsun kimsede buralara kadar gelip ziyarette bulunmadı.

Bir ziyaret edilmesini burada ne oldu gerçekten bizim zararımız oldu mu olmadı mı onları görmelerini istiyorum. Ama pek bize inanmıyorlar gibi burada giderlerimiz tıkandı ve halen daha açılmadı.”

“Bu şekilde Nasıl olacak ne yapacağız bilmiyoruz.”

 

Birde mazgallarımız ve giderlerimiz tıkandı bunlar hiç gayeye alınmadı. Bundan önceki yöneticiler karşıya bir set çektiler bizi buraya boğdular. Bu şekilde Nasıl olacak ne yapacağız bilmiyoruz. Makinalarım her şeyim su gördü. Talep istedim devlet büyükleri ne yapacaksa yapsın.”

“Maddi hasarımız var. Faturalı olarak bildirdiğimiz maddi kayıplarımız var bununla alakalı hasar tespiti yapıldı ama karşılığında ödenen çok az miktarlar var, bizden çok daha maddi kaybı olan firmalar da var burada.

“Yağmur yağmasın diye Allah’a dua eder hâle geldik.”

Biz artık kayıplarımızın peşinde koşmayı bıraktık ancak 10 gün önce bir yağmur yağdı dükkânlarımıza tekrar su girdi. Alt yapımız yok. Bunu öncelikli düzeltmelerini istiyoruz. Yağmur yağmasın diye Allah’a dua eder hâle geldik. Geceleri buraya girmeye korkuyoruz. Kimin ne yaptığı belli değil. Dışarıda bir ürün bırakamıyoruz çalıyorlar. KSS Melen’le paralel gittiği için duvar talebimiz var. Duvar olmazsa yağmur yağdığında baraj tekrar taşacak ve KSS sular alında kalacak.”

“Esnafın ayakta kalması lazım”

“Hasar tespiti yapmadan önce kendimize göre biraz vardı. Sonradan yaralarımızı kendi imkânlarımızla sarmak zorunda kalınca fazla maddi hasar görmemiş olduk ama 80-85 bin TL civarında iş kaybımız var. Burası büyük fabrikaların destek merkezi, ayakta kalması lazım! Bunun için esnafın ayakta kalması lazım. Esnafın ayakta kalabilmesi için de buranın dış etkilere karşı korunması lazım. Yağmur sularını çeken su hatları çalışmıyor. Yer yer kanalizasyon problemi var. Güvenlikle ilgili sıkıntı var. Karanlıktan dolayı gece geldiğimde tedirgin oluyorum. Sorunlar bir programa oturtulursa çok da güzel olur.”

“Barajın kapakları açıldı bizim haberimiz olmadı”

 

“Maddi zararımız oldu. Temizlik için bayağı zamanımız gitti. Zarar gören makinelerimiz oldu. Hasar tespit sürecinde valilikten gelenlere bildirdik bir para yattı. Barajın kapakları açıldı bizim bilgimiz olmadı, önlem alabilirdik. Başka firmalarda daha büyük zararlar oldu. Selden sonra su gelmedi.”

HABER – AHMET ÇELİK

GÖRÜNTÜ – EMİRHAN TÖNGEL