Düzce Belediyesi’nin 2019 yılında kurduğu Düzce Merkez’e bağlı Kurtsuyu köyünde bulunan Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanlarını tedavi ve rehabilite etmeye devam ediyor.

IMG_0766

Yaklaşık 20 personelle hizmet veren Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Beyaz Masa'ya gelen şikayetlerle alınan sokak hayvanları kapsamlı muayene edildikten sonra tedavileri yapılıyor. Hayvanlar tedavi sürecinin sonrasında gerekli işlemleri yapılıp kanun gereğince alındığı ortama geri bırakılıyor.

IMG_0813

Düzce’de sık sık sürüler halinde dolaşan sokak köpekleri sorunu giderek büyürken, bu konuda kısırlaştırma başta olmak üzere bakım rehabilitasyon konusunda hizmet veren Düzce Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni Öncü Haber olarak yerinde gözlemledik.

IMG_0818

Düzce Belediyesi’ne bağlı Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekimleri Betül Koca ve Büşra Erşahin, Öncü Haber Mikrofonu’na sokak hayvanlarıyla ilgili gelen ihbarların sonrasındaki süreci, günlük işlemleri ve 4 Ekim’de açılan Sosyal ve Serbest Yaşam Alanı’yla ilgili açıklamalarda bulundu.

IMG_0799

IMG_0795

IMG_0793

IMG_0785

İhbarların sonrasındaki süreci anlatan Veteriner Hekim Betül Koca şunları söyledi:

“Beyaz Masa'ya şikayetler geliyor, Beyaz Masa'ya gelen şikayetler üzerine saha ekiplerimiz ihbar noktasına giderek hasta köpeklerimizi, kedilerimizi alıyorlar. Sonra bakım evimize getiriyorlar. Burada kapsamlı bir muayene oluyor hayvanlarımız.  Hastalar muayene olduktan sonra teşhisleri koyuyor, tedavisine başlanıyor sonrasında tedavi bittikten sonra kısırlaştırma operasyonu yapılıyor, kısırlaştırma operasyonu esnasında da kimliklendirme işlemleri yapıyoruz.

Küpeleri takılıyor, çip numaraları takılıyor bu şekilde veri tabanımıza yani sistemimize kaydediyoruz. Rehabilitasyon süreci bittikten sonra kanun gereğince de alındığı ortama geri bırakılıyor.”

Bakım zamanı hakkında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Hekim Betül Koca şöyle konuştu;

“İyileşme sürecine, hastalık boyutuna göre değişiyor. Ama genel olarak bir kısırlaştırma süresinden sonra 2 hafta 14 günde postoperatif bakım süresi geçiriyorlar.

Bakım süresi bittikten sonra da alındığı ortama geri bırakılıyor köpeklerimiz, hastalarımız.”

IMG_0807

Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde günlük yapılan işlemleri anlatan Veteriner Hekim Büşra Erşahin, her gün düzenli olarak yapılan vizitler sonucunda rutin tedavilerin ve kısırlaştırmaların devam ettiğini anlatarak şunları söyledi;

“Her gün düzenli olarak yapılan vizitler sonucunda rutin tedavilerimiz ve kısırlaştırmalarımız devam ediyor. 4 yılı aşkın bir süredir burada hizmet veren bakım evimizde, yaklaşık 8 bin civarında kısırlaştırma, 15 bin civarında da tedavimiz rutin olarak devam yapılıyor.”

4 Ekim’de açılan Sosyal ve Serbest Yaşam Alanı hakkında bilgiler veren Veteriner Hekim Büşra Erşahin şöyle konuştu;

“Sosyal ve Serbest Yaşam Alanı 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde hizmete açıldı. Üç etaptan oluşmakta. Şu anda sadece ilk etabı hizmet veriyor.

İlk etapta küçük ırk köpeklerimiz, sahiplendirilebilecek köpeklerimiz bulunuyor. İlerleyen zamanlarda 2’nci ve 3’ncü etaplarımız açılacak. Buralarda da ampute dezavantajlı köpeklerimiz ve yaşlı bakıma ihtiyacı olan köpeklerimiz bulunacak.”

Ziyaret saatleri ve hayvan sahiplenmeyle ilgili konuşan Veteriner Hekim Büşra Erşahin, “Hafta içi her gün 12:00-14:00 arasında ziyarete açığız. Burada gelip hayvan sahiplenebilirler.” ifadelerini kullandı.

HABER: Nisa Aydın

GÖRÜNTÜ: Emirhan Töngel