Yaz ve kış turizminde hak ettiği yere bir türlü gelemeyen Düzce’nin turizm konusunda nerede olduğunu ve turizmin canlandırılması konusunda neler yapılabileceğini bu kez yetkililere değil vatandaşlara sorduk.

“Gün yüzüne çıkmamış yerler var”
Düzce’nin turizm alanında daha iyi yerlere gelmesinin ancak reklam ve teşvikle olacağına dikkat çeken Sabri Atılmış şunları söyledi:
“Aslında daha iyi olabilir. Biraz daha reklam yapılırsa daha iyi bir yere gelebilir. Ne kadar turist gelse o kadar iyi. Esnaf da kar eder, ulaşımda çalışan insanlar da kazanır. Herkese faydası olur. Düzce’de birçok yer gizli kalmış. Yolu olmayan yerler var. Gün yüzüne çıkmamış yerler var. Oralar daha iyi teşvik edilirse daha iyi gösterilse, daha iyi reklam yapılırsa daha iyi olur.”

“Tanıtıma çok büyük ağırlık verilmesi lazım”
Düzce’nin katma değeri yüksek ürünlerle dolu olduğunu ve bunların da tanıtıma ihtiyacı olduğunu kaydeden Ergin Altın şöyle konuştu:
“Düzce’nin iyi bir tanıtımının olması lazım ilk önce. Biz 81’inci il olduğumuzdan dolayı bizim bugüne kadar değerlerimizin hepsini Bolu almış. Burada bir sürü yayalarımız var, bir sürü göletlerimiz var, Türkiye’nin en yüksekten dökülen şelaleleri burada ama şuradan 100 tane Düzceli çevirelim 90 tanesi bilmez. Bu neden olmuş, tanıtım olmadığından dolayı olmuş. Tanıtıma çok büyük ağırlık verilmesi lazım. Mesela kestane balı, Düzce’nin katma değeri olan bir ürünü ama kestane balı diyince Düzce’nin ilçeleri akla geliyor. Düzce il olduğu halde Düzce’de kimsenin bir şeyden haberi yok. Bu da mesela markalaştırma olup ‘Düzce Kestane Balı’ diye tanıtılsa onun da ben Düzce’ye çok şey katacağına inanıyorum. Balın haricinde kestanemiz var. Bu da çok büyük bir değer. Düzce’nin güney tarafındaki kestanesi farklı, kuzey tarafındaki kestanenin tadı farklı.”

“İyi projelerin hazırlanması gerekiyor”
Düzce’de sayısız güzellikle yaylanın olduğunu ve bunların kış turizmine kazandırılması gerektiğini belirten Altın şu ifadelerde bulundu:
“Bir sürü yaylalarımız var. Pürenli, Odayeri, Kardüzü bunların da mesela kayak merkezi, Kartepe’ye kadar gelmiş insanlar İstanbul’la Ankara’nın arasındayız. Kartepe olacağına mesela bizim köyün üzerinde Derdin var, Kardüzü var. Orada tatil köyü yapılmış, kayak alanı bırakılmış. Buraya da bir tane pist kurulsa her hafta sonu yüzlerce kişi gelip kayak yapar. Düzce’nin insanı bile yapar yani. Kayak pistinin olduğunu bilsinler yaparlar. Kültür ve tanıtım işini biraz daha fazlalaştırmak lazım. İyi projeler hazırlamak lazım. Etraftaki insanlara tanıtmaya çalışıyoruz ama bizim tanıtmamız yetmiyor tabii ki. Bu işin profesyonelce yapılması lazım.”

“Hükümetin ağırlık vermesi lazım”
Kış turizminin Düzce’nin gelişmesinde önemli bir etken olacağını ancak yatırımcıyı çekme işinin devletin işi olduğunu kaydeden Kenan Şensoy şöyle konuştu:
“Dağ turizmini sevdireceksiniz. Dağ turizmi için aktivitede bulunmak lazım. Oteller yapılması lazım, barınaklar yapılması lazım, yolların yapılması lazım. Yayla turizmi oksijen deposunun olduğu yer Düzce. Onun için de tabii hükümetin ağırlık vermesi lazım. Yani devletin yapması lazım bunları Düzce’de böyle bir aktivite yok.”

Haber: H. GÜRSOY