Gerede Belediyesince muhtemel depremlerde yıkımların önüne geçmek amacıyla 2012'de başlatılan çalışmalar kapsamında, ilçe merkezinden geçen fay hatları üzerinde bulunan apartman, iş yeri ve kamu binalarının yıkımları yapılıyor.

Mağduriyet yaşanmaması için ev ve iş yerleri yıkılan vatandaşlara kira desteği verilen ilçede belirlenen alana, TOKİ iş birliğinde 3 bloktan oluşan 55 daireli toplu konut ve 9 iş yerinin inşası da sürüyor.

AA-20230308-30513431-30513425-BOLU_GEREDEDE_FAY_HATTI_UZERINDE_OLDUGU_BELIRLENEN_YAPILARIN_YIKIM_ISLEMLERI_SURUYOR

1944 yılında 7.2 büyüklüğündeki deprem ile sarsılan ve 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Gerede’de riskli binaların yıkımı sürüyor.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, gazetecilere, şehri yöneten insanlar olarak afetlere karşı tedbir almanın asli görevleri olduğunu belirtti.

Allar, ilçedeki kentsel dönüşümün 2012'de başlatıldığını aktararak, "2014'te göreve geldiğimizde Bakanlığa müracaat ettik. Buranın riskli alan ilanını gerçekleştirdik. Öncelikle yaklaşık 120 bin metrekarelik alanda yerinde dönüşüm ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki alanların boşaltılması noktasında çalışma başlattık." diye konuştu.

AA-20230308-30513431-30513427-BOLU_GEREDEDE_FAY_HATTI_UZERINDE_OLDUGU_BELIRLENEN_YAPILARIN_YIKIM_ISLEMLERI_SURUYOR

Allar, felaketlerde binaların insanları öldürdüğünü net şekilde görebildiklerine dikkati çekerek projeyle, iş yerleri de dahil toplamda 1030 civarında bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Aynı hızla fay hattının güney kısmındaki alanları da boşalttıklarını aktaran Allar, "Kuzey bölümün yıkımı şu anda yapılıyor. İlerleyen günlerde güney bölümünün de yapılacak. Gerede olarak bu dönüşüm çalışmasına asrın felaketi yaşanmadan önce başladık. Bu iş, bugünün meselesi değil. Burada emek var. Yaklaşık 10 yıldır çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

AA-20230308-30513431-30513429-BOLU_GEREDEDE_FAY_HATTI_UZERINDE_OLDUGU_BELIRLENEN_YAPILARIN_YIKIM_ISLEMLERI_SURUYOR

Allar, halihazırdaki çalışmalarda 130 binanın yıkıldığını aktararak "400 civarında bağımsız bölümün yıkımı gerçekleşti. Bundan sonra 350 civarında binanın yıkımı yapılacak. Yıkım işini nisan sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Yıkılan alanların yerine zemin artı 4 kat binalar inşa edilecek. Bunun üstüne çıkmamız mümkün değil. Hatta ilerleyen dönemde gerekirse kat azaltma noktasında tereddüt etmeyiz." açıklamasında bulundu.

GEREDE YIKIMA DEVAM EDİYOR, DÜZCE’DE PROJELER ANLATILIYOR

Öte yandan, 23 Kasım 2022 Çarşamba günü 5.9 şiddetindeki deprem ile sarsılan Düzce’de yıkım olmazken, ağır hasar alan binalar kısa sürede tespit edilerek yıkımları gerçekleştirilmişti.

Ancak, Düzce’de hala eski ve yüksek yapıların olduğu, bu yapılar ile birlikte başka yapılara ait risk tespitlerinin yapılmadığı ve gerekli önlemlerin alınarak kentsel dönüşüm konusunda adım atılmaması Düzceliler’i endişelendiriyor.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kentsel dönüşüm için özellikle Düzce’de geçtiğimiz yıl kasım ayında yaşanan depremin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Nurhan Kartal, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu ile İmar ve Şehircilik Müdürü Kalender Aydın ile birlikte Gaziantep Caddesi’nde bulunan esnaflar ile bir araya gelerek hak sahiplerine belirlenen noktalara ilişkin yapılan teknik çalışmaları aktarmıştı.

Deprem bölgesi olan Düzce’de Gerede Belediyesi’nin 2012 yılında başlattığı çalışmaların benzerini henüz başlamamış olması akıllara “Kentsel dönüşüm için ne bekleniyor?” sorusunu getiriyor.

Düzceliler, Düzce Belediyesi’nin, kentsel dönüşüm konusunda çözüm odaklı projelerin hayata geçirilmesi konusunda ağır kaldığını düşünüyor ve bir an önce Gerede Belediyesi’nin sürdürdüğü çalışmanın benzeri bir çalışmayı hayata geçirmesini bekliyor.

Öncü Haber / AA