İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ile Millî Eğitim Bakanlığı işbirliğinde;  12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü kapsamında “Afet Farkındalık Eğitmen Eğitimi” pilot il olarak seçilen Düzce’de başladı. Eğitimin tanıtım toplantısı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü KYK Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Whatsapp Image 2024 11 07 At 12.50.52

Gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Ömer Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdür vekili Talha Cebeci, AFAD İl Müdürü Ali Kartal, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Metin Tayarer, Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı Eğitim ve Farkındalık Dairesi Başkanı Recep Şalcı, AFAD personelleri, Arama ve Kurtarma Sivil Toplum Kuruluşları ve öğretmenler katıldı.

Whatsapp Image 2024 11 07 At 12.50.56

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Eğitim programının amacına dikkat çekmek için katılımcılara, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna vurgu yapan bir video gösterildi.

Whatsapp Image 2024 11 07 At 12.50.51 (2)

Programın açılış konuşmasını  yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Talha Cebeci, okullarda afet farkındalık eğitimlerinin devam ettiğini söyledi.

3-440

Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Cebeci, “İlimizin bulunduğu konum itibariyle her an deprem meydana gelme ihtimalinden dolayı, hazır bulunuştuk. Seviyemizi artırmak için öncelikle öğretmenlerimize, akabinde velilere, öğrencilerimize ve tüm halkımıza ulaşmayı hedeflemekteyiz. İlimizde özveri ile faaliyetlerini yürüten 70 kişilik MEB AKUB üyelerimiz, okullarımızda farkındalık eğitimlerini, acil durum ekiplerinin eğitimlerini ve tatbikatların gerçekleştirmektedir.” İfadelerini kullandı.

2-573

“Düzce’nin Pilot İl Seçilmesini Tesadüf Bulmuyorum”

Afetlere hazırlıklı olmanın önemine dikkat çeken Vali Yardımcısı Ömer Yılmaz, “Tecrübelerin bize öğrettiği en önemli şey afetlere hazırlıklı olmak gerektiğidir. Hazırlıklı olmanın çeşitli safhaları var şüphesiz, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ciddi gayretleriyle bu hususta devletimizin, hükümetimizin çabalarıyla ciddi tedbirler alınmaya çalışılıyor. Bunların arasında kentsel dönüşümden tutun eğitime varana kadar bir sürü çeşitli tedbirler var.  Farkındalık Eğitmen Eğitimi konusunda öğretmenlerimizin seçilme sebebi, toplumun içerisinde her biri bulunduğu çevrede bir kanaat önderi, öğrencilerinin arasında, velilerin karşısında aynı zamanda sosyal çevrelerinde sözü geçen sözüne değer verilen eğitim konusunu en iyi şekilde bilen, en iyi şekilde yol gösterici olabilecek arkadaşlarımız kardeşlerimiz. Bu anlamda Farkındalık Eğitmen Eğitimi konusunda ilimiz pilot il olarak seçilmiş durumda, bunun bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Hem afetler konusundaki tecrübelerimiz, hem de son dönemde sayın valimizin başkanlığında değerli arkadaşlarımızın değerli katkılarıyla hakikaten ciddi gayretleri, Sivil toplumumuzun ciddi katkıları var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bu hususta yaptığı ciddi hazırlamalar var. Bundan dolayı ilimiz pilot il olarak seçildi ve bu eğitimler sunulmuş oldu. Ben bu projenin düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarımıza şükranlarımı ifade ediyorum” ifadelerine yer verdi.

R E C E P

Afetlerde önceden hazırlığın önemine vurgu yapan, Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı Eğitim ve Farkındalık Dairesi Başkanı Recep Şalcı, “17 Ağustos Depremini Kocaeli de yaşadık, sonra Düzce depremini yaşadık, Van depremini yaşadık. Bir sürü deprem gördük. Bu depremlerde ben ilk müdahaleci olarak yer aldım. 6 Şubat depreminde de arama kurtarma daire başkanı olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık. Biz şunu gördük ne kadar kalabalık olursak olalım, afetlerde müdahaleye yetişemiyoruz, yetişemeyeceğiz. Zaten yetiştiğimiz zamanda bu bir afet olmayacak, bir acil duruma dönüşecek. 6 Şubat depremlerinde küçük bir hesap yaptık ve yaklaşık 39 bin bina yıkılmıştı, biz bunların 26 bin binasında arama, tarama ve kurtarma çalışmaları yaptık. Bizim 1 milyon 752 bin arama kurtarmacıya ihtiyacımız vardı ve biz bunu sadece 35 BİN arama kurtarmacıyla yaptık. Şuandan itibaren çalışacak olsak bu kapasiteye yetişebilir miyiz, yetişemeyiz. Zaten yetişmememizde gerekiyor bizim öncesinde hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Düzce bu konuda çok önemli yerlerden bir tanesi Düzce hem depremle hem de sellerle sık sık afetlere maruz kalan bir ilimiz ve en son selde ilimiz çok güzel hazırlanmıştı dereler ıslah edildi, gerekli çalışmalar yapıldı. Sadece bir canımıza mal olmuş, o da bir kaza sonucu meydana gelmişti. O zaman biz şunu görüyoruz eğer afetlere iyi hazırlanırsak, öncesindeki hazırlıklarımızı yaparsak o zaman arama kurtarmacıya ihtiyacımız olmayacak, kalmayacak” şeklinde konuştu.

“DÜZCE TERMİNALİ’Nİ DÜZCE’YE YAKIŞAN HALE GETİRİN” “DÜZCE TERMİNALİ’Nİ DÜZCE’YE YAKIŞAN HALE GETİRİN”

Haber: Zeki AŞIKOĞLU

Kameraman: Oğuzhan BAL