Akçakoca Belediye Meclis Toplantısı’nda skandal bir oylamaya imza atarak ‘ortalık karıştırıcı’ olarak lanse ettiği basın mensuplarını toplantıdan çıkartılmasını talep eden Belediye Başkanı Okan Yanmaz’a tepkiler çığ gibi büyüyor.

Başkan Yanmaz: Oy birliği ile basına kapatıldı

Halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlamaya kalkan Başkan Yanmaz, yoğun eleştiriler üzerine bir savunma açıklaması yaptı. Yanmaz açıklamada, oturumun mecliste üyesi olan partilerin oy birliği ile basına kapatıldığını öne sürdü.

Başkan Yanmaz, meclisin basına kapalı olmasına ilişkin gerekçe için şunları kaydetti: “Mecliste MHP dışında diğer partilerden üye arkadaşlarımız da bulunuyor. Burada alınan kararlar Akçakoca’ya hizmet edebilmek için alınıyor. Meclisin basına kapalı olması kamuoyunun bilgisiz kalması anlamına gelmiyor. Sonuçta muhalif partiler Mecliste alınan kararları kamuoyu ile paylaşıyorlar. Gizli kalması mümkün değil. Ancak bazı konular gizlilik içermektedir. Özellikle imar maddeleri tartışma konusu olabilir. Bu durum dosya sahibi ile Meclis üyelerini karşı karşıya getirebilir. Bunu önleyebilmek adına bazı oturumlar basına kapalı yapılır. Bu durum zaten Belediye Kanunu’nda da belirtilmiştir.”

‘Bizim halktan gizleyecek hiçbir konumuz olamaz’

Öte yandan konuyla ilgili telefonla görüştüğümüz AK Parti Akçakoca İlçe Başkanı Esvet Sarıoğlu, basın mensuplarının tüm üyelerin oyuyla salondan dışarıya çıkartıldığı açıklamasına tepki gösterdi. AK Partili 5 meclis üyesiyle yaptığı görüşmede, Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın ‘Basını çıkartalım’ talebini oylamaya sunmadığı ve bu yönde ortak bir karar alınmadığını öğrendiğini ifade etti. ‘AK Parti olarak bizim halktan gizleyecek hiçbir konumuz olamaz’ diyen Sarıoğlu, Başkan Yanmaz’ın kendi aldığı kararı kendisinin uyguladığını vurguladı. Basının toplantıyı terk etmesini isteyen Başkan Yanmaz’ın bu kararı oy birliği ile almadığının altını çizen Sarıoğlu, bu tutumu parti olarak kınadıklarını hatırlattı.  

“Basın her meclis toplantısında olmalıdır”

CHP Akçakoca İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz da Başkan Yanmaz’ın basını salondan çıkartmak amacıyla yaptığı oylamaya CHP’li üyelerin destek verdiği açıklamasını yalanladı.

Abanoz, yaptığı açıklamada, “Basının meclisten çıkartılmasıyla ilgili bir oylama yapıldığı iddia edilmiş. Yanlış yansımış. Ne böyle bir madde geldi ne de böyle bir oylama yapılmadı.” dedi.

Yanmaz’ın bu kararında da ‘basın olayları ve haberleri kırpıyor’ gerekçesi varmış. Meclisin bugünkü oturumuna yine biz ilçe başkanları olarak katılacağız. Basın her meclis toplantısında olmalıdır. Eğer böyle bir gündem maddesi gelirse üyelerimiz buna net şekilde hayır der. Bu konu basın özgürlüğünü engelleyen bir durumdur.

Belediyenin açıklamasında özellikle imarla ilgili maddelerin görüşüldüğü sırada basının bunu takip etmesinin ‘tartışma konusu olabilir’ şeklinde nitelendirilmesine ise, “Ne gibi bir tartışma olabilir? Demek ki yanlış yapıyorsunuz. Yanlış bir şey yapmıyor iseniz halktan neden saklamak isteyesiniz? Halk her meclis toplantısından ve orada her konuşulandan haber alma hakkına sahiptir. Meclis üyelerinin bunu dile getirmesi başkadır basın başkadır. Basın birinci ağız olarak bunu aktarması varken neden istenmiyor? Şeffaf yönetim diyerek geldiler birkaç göstermelik olay hariç her şey basına kapalı. Göstermelik olaylara basın çağrılıyor, rant olan yerler basına kapalı. Doğru olanı neden halktan gizlesinler? Çok saçma buluyorum. Doğru değil.”

HABER: C.ÜSTÜNER