Düzce’nin denize açılan penceresi Akçakoca’da balıkçılar, tatlı bir telaş içerisinde 1 Eylül'ü bekliyor. Yeni sezonun başlamasına saatler kala balıkçılara 'sürdürülebilir balıkçılık için kurallara uyun' çağrısı geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapacak balıkçılar, 1 Eylül'de Karadeniz, Marmara ve Ege'de, 15 Eylül'de ise Akdeniz'de denizlere açılacak. Denizlerde avcılık faaliyetleri 15 Nisan itibarıyla sona erecek.

2020-2021 balıkçılık av sezonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde sıkıntısız şekilde tamamlandı. Gelecek yılların stokları da düşünülerek Karadeniz'in belirli bir bölümünde hamsi avcılığına getirilen bir aylık yasağa karşın, hamsi, mezgit, kalkan, istavrit, sardalya ve çaça gibi balıkların avcılığı bereketli ve balıkçılar açısından da kazançlı geçti.

Açıklamada, öncü göstergelerin, bu av sezonunun da verimli geçeceğine işaret ettiği belirtildi.

Su ürünleri sektörünün gerek ülke gerekse bölge için önemine vurgu yapılarak, özellikle son yıllarda avcılığın yanı sıra yetiştiricilikte de önemli mesafe kat edildiğinin altı çizildi.

Yeni sezon için balıkçılara sürdürülebilir avcılık için şu önemli tavsiyelerde bulunuldu: "Sürdürülebilir balıkçılık için özellikle boy, dönem, yer ve ağ yasaklarına mutlaka uyulmalıdır. Her bir balığa üreme şansı verilmediği durumda bu balık stokunun azalması anlamına gelmektedir. Bu, aynı zamanda avlanma sezonunun daha da kısalması, denizde dengenin bozulması anlamına gelecektir. Bu da sürdürülebilir balıkçığı tehdit etmektedir."  

Karadenizli balıkçıların avlanabilecekleri bölgedeki kriterlere değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Kıyıdan 18 metre derinliğe kadar sığ sularda 15 Aralık'a kadar gırgır ağlarıyla avcılık yapmak yasak. 16 Aralık'tan 14 Nisan'a kadar olan dönemde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla av yasağı söz konusu. Diğer tüm denizlerde ise 24 metreden sığ sularda gırgır ağlarıyla avlanmak yasak." (ÖNCÜ HABER/AA)