Düzce ve Ordu'da lisanslı depoculuk uygulamasına geçtiğimiz yıl hizmete girdi. 10 bin ton deponun bulunduğu Düzce'de üreticileri lisanslı depoculağa teşvik etmek amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenlenmeye başlandı.

Valilik toplantı salonunda lisanslı depoculuk sistemi ve fındıkta lisanslı depoculuğun faydalarının ele alındığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lisanslı Depoculuk AŞ (LİDAŞ) Düzce Şube Müdürlüğü tarafından "Lisanslı Depoculuk Sistemi ve Fındıkta Lisanslı Depoculuk" Toplantısı düzenlendi. Toplantıda yapılan konuşmalarda sistemin faydaları anlatılarak fındık üreticilerine "lisanslı depo çağrısı" yapıldı.

Köy muhtarları, ziraat odaları başkanları, tarım il ve ilçe müdürleri, finans kuruluşları, üreticiler ve sektör temsilcilerinin yer aldığı toplantıya katılımın çok olması Vali Adnan Yılmaz'ı sevindirdi. "Düzce'de koltukların boş olması alışkın olduğumuz bir durum" diyen Vali Yılmaz, toplantıya katılanlara teşekkür etti.

Düzce'nin pilot il olduğu Lisanslı depoculuğun daha iyi anlaşılması ve sunulan hizmetten yeteri kadar faydalanılması için iyi anlatılmasının önemli olduğunu vurgulayan Vali Yılmaz, lisanlı depo ile üreticinin bir yıllık alın terinin her türlü risklere karşı daha iyi korunacağına değindi.

Üreticinin Alın teri korunacak

Yılmaz, " Değerli üreticiler, lisanslı depoculuk sistemi sayesinde bir yıllık alın terinin ve emeğin karşılığı olan fındığımız; kalitesi ve sınıfı yetkili bağımsız laboratuar tarafından tespit edilecek, miktarı ve kalitesi muhafaza süresince taahhüt altına alınacak ve tüm risklere karşı korunacaktır. üreticilerimize ve sektörümüze iyi anlatılması; Lisanslı Depoculuk A.Ş.’nin yanı sıra başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe teşkilatları ile muhtarlıkların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımızın görevi olmalıdır.Bölgemiz üreticilerinin ve sektörümüzün bu sistemden azami derecede faydalanması için pilot uygulamanın bölge geneline yaygınlaşması mutlaka temin edilmelidir."dedi

Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu'da depoya verilen ürünlerin ekonomik olarak kıymetleneceğinden bahsetti.

 



Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Muhafaza Alım Daire Başkanı Hacı Baran, Ünye'de ve Düzce'de geçtiğimiz yıl fındık mahsulü için açılan Lisanslı Depoculuk hakkında kısa bilgi verdi.

Hacı Baran, "Lisanslı depoculuk dünyada uygulanmakta olup ülkemizde de 2005 yılında uygulama konulan bir sistem. Hububat yanında fındıkta da öncülük yapmak adına Düzce'de 10 bin Ünye'de 25 bin tonluk kapasiteyle üreticilerimize hizmet etmek için buradayız. Bu konuyu derinlemesine anlatıp, bu yıl en iyi şekilde uygulamaya konacağız."dedi.

Konuşmaların ardından Fındık İşleri Daire Başkanı Mustafa Bahar katılımcılara sunum eşliğinde lisanslı depoculuğu anlattı.

Lisanlı depoculukta 1 ton fındığın kira bedelinin 15 TL , stopaj ve KDV muafiyetinin bulunduğunu depoculukta, üreticiler ürün senedine karşılık bankalarda kredi kullanabilecek ve senetlerinin borsada alınıp satılabilecek.

Haber: S. KAŞKIR