Türkiye’de büyük felaket olarak kayıtlara geçen 12 Kasım 1999 Düzce depreminde hayatını kaybedenler düzenlenen törenle anıldı.   Düzce Valiliği koordinesinde ve Düzce Belediyesi ile Türk Kızılay işbirliğinde Anıtpark Meydanı'nda anma programı düzenlendi. Programda konuşan Aslan, İçişleri Bakanlığı’nın afet ve afet sonrası 100 bin arama kurtarma personeli yetiştireceğini belirterek, “Bu projeden esinlenerek valilik olarak biz de Düzce’de bulunan arama kurtarma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi tarzında tamamlayıcı bir proje ile yola devam etmekteyiz.”

Düzce'de 12 Kasım 199 depreminde hayatını kaybeden deprem şehitleri  için anma programı düzenledi. Anma programı, depremin meydana geldiği saat olan 18.57'de 45 saniyelik saygı duruşu ile başladı.

2-593

Program kapsamında, AFAD, UMKE, Düzce İtfaiyesi, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerine ait araçlar Anıtpark Meydanı'nda toplandı.

1-598

Saat 18.57'ye geldiğinde hayatını kaybedenler için sirenler eşliğinde, deprem süresini temsilen 45 saniyelik saygı duruşunda bulunuldu. Programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi ve dua okundu.

3-459

Düzce Valisi Selçuk Aslan, burada yaptığı konuşmada, yaşanan acılardan dersler çıkarmak, daha önce eksik yaptıklarını doğru yapmak zorunda olduklarını söyledi.

JUDO ANTRENÖRÜ: “İLERİDE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAK” JUDO ANTRENÖRÜ: “İLERİDE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATACAK”

“Tüm acılarımıza rağmen hayat devam ediyor”

12 Kasım depreminin Düzce'ye çok şey öğrettiğini belirten Aslan, "Bundan çeyrek asır önce 12 Kasım 1999 saatler 18.57’de. Dakikayı bile tamamlamasa da saniyeler süren zaman içerisinde 7.2 şiddetinde bir afetle sarsıldık. Kaynaşlı merkez üssü olan bu afette ilimizin tamamı etkilendi 316’sı Kaynaşlı dan olmak üzere 845 canımız 845 vatandaşımız yaşamlarını yitirdi. 845 derken çeyrek asırda baktığımız da bunu istatistik olarak da algılayabilirsiniz ama işin ucunda can olduğunda burada bulunan sizlerin burada bulunan bizlerin her birinin her bir rakam annesiydi, babasıydı, kardeşiydi, akrabasıydı, komşuydu kısaca sevdikleriydi olaya bu tanımlama üzerinden bu yakınlık ilişkisi üzerinden baktığımızda hala bu 845 canımızın hüznü matemi yüreklerimizde tazeliğini korumakta ama hayatın bir gerçeği var hayat durağan değil hayat akıp gidiyor tüm acılarımıza rağmen hayat devam ediyor. Yaşadığımız acılardan dersler çıkartmak zorundayız daha önce eksik yaptıklarımızı doğru yapmak zorundayız. 12 Kasım acısı Düzce’ye çok şey öğretmiş Düzceli bundan büyük dersler çıkartmış Düzceli yere kapaklanmış ama yıkılmayı, yenilmeyi kabullenmemiş. Hayata tutunmuş şehrine sahip çıkmış devletimizin liderliğinde devletimizin tüm desteğiyle Düzceli hayata sıkı sıkıya sarılmış şehrini ihya etmiş şehrini yeniden inşa etmiş. Biraz önce kıymetli belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi afetlerin bizi bir daha sarsmaması için afetlerin bizi tekrar kapaklandırmaması için her türlü afete karşı dirençli şehirler kendimizin yuva olarak adlandırdığı mekanlar açısından da güçlü meskenler inşa etmek zorundayız, ima etmek zorundayız. Tedbir mi? Mutlak ve 1. Tedbirimiz afetlere dirençli kentler inşa etmek.

Whatsapp Image 2024 11 13 At 09.39.14

Fiziki tedbirlerden sonra toplumun da afete karşı duyarlı olması gerekli. Bu noktada başta devlet olmak üzere sorumluluklarımız var. Afetlere karşı zihinsel olarak da hazırlıklı olmalıyız. Afetlere karşı tatbikatlar yaparak hazırlıklı olmalıyız, Düzce bu noktada da hazırlıklı. İçişleri bakanlığı afet ve afet sonrası haline yönelik olarak 100 bin arama kurtarma personeli yetiştirmesi söz konusu. Bu projeden esinlenerek valilik olarak biz de Düzce’de bulunan arama kurtarma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesi tarzında tamamlayıcı bir proje ile yola devam etmekteyiz. Bölgesel bir tatbikatı Düzce’de icra ettik, toplam 717 personel icra edildi. Bunun içerisinde 200’e yakın gönüllümüz 10 farklı STK yer aldı. Toplumun hazırlığı konusunda güzel bir örnek oldu.

 “Toplumsal sahiplenme olmalı”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ise depreme karşı dirençli şehirler oluşturmak için toplumun bütün kesimlerinin bu ideali paylaşması gerektiğini vurgulayarak, "Yapmamız gereken en önemli şey depremlere karşı dirençli hale getireceğiz. Toplumsal sahiplenme olmalı. Düzce'de konut stokumuzu yüzde 75-80 oranında yeniledik. Kalan kısımları da kentsel dönüşümlerle yenilemeye devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm yapacağız. Eski Sanayi Çarşısındaki yeni yaptığımız modern sanayi sitesine taşıyacağız. Şerefiye Mahallesi’nde de kentsel dönüşüme başlayacağız. Hep beraber çalışacağız." ifadelerini kullandı.

A A 20241112 36178020 36178012 D U Z C E D E D E P R E M S E H I T L E R I 45 S A N I Y E L I K S A Y G I D U R U S U Y L A A N I L D I

Programın sonunda arama kurtarma ekiplerinin stantları ve 25 yıl önce yaşanan depremi anlatan fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi.

Whatsapp Image 2024 11 13 At 09.40.10

Editör: Esengül Bulut