Düzce şehir merkezinde kış aylarında kritik seviyelere ulaşan hava kirliliği, insan sağlığını önemli derecede tehdit ediyor. Sanayi, kalitesiz kömür yakımı ve araçların egzozlarından salınan gazların yol açtığı hava kirliliği nedeniyle vatandaşlar özellikle sabah ve akşam saatlerinde nefes almakta zorlanıyor. Peki, Düzce’de hava kirliliğinin önüne geçmek için yürütülen çalışmalar yeterli mi? Kirliliğin önüne geçmek için, hangi çalışmalar yapılmalı? Öncü Haber ekibi, bu soruların cevabını alabilmek için cadde ve sokaklarda vatandaşlara mikrofon uzattı. Özellikle şehir merkezinde doğalgaz kullanımının yaygınlaşması için vatandaşların teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, aynı zamanda sanayi kuruluşlarının da sık sık denetlenmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Vatandaşlara, “Düzce’yi siz yönetseniz, hava kirliliği sorununu çözmek için ne gibi çalışmalar yapardınız?” diye soran Öncü Haber ekibi, “Hava kirliliğinin önüne geçmek için köylere doğalgaz verilmesi için çalışma yapardım” cevabını aldı.
Düzce, havaların soğumasıyla birlikte her yıl olduğu gibi, bu yılda hava kirliliğinin esareti altına girdi. Kentte yaşayan 7’den 70’e tüm vatandaşları ilgilendiren bu sorun, başlıca sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Düzce Atatürk ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanelerinin koridorları her gün solunum yolu hastaları ile dolup taşarken, kanser hastalıklarında da ciddi oranda artış olduğu gözlemleniyor.
Peki, bu konu hakkında Düzceliler ne düşünüyor? Bu sorunun cevabını alabilmek için cadde ve sokaklarda Düzcelilere mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi, sorunun çözümü için tavsiyeleri yine vatandaşlardan dinledi.
Düzce’de kalitesiz kömür yakımı ve bacalarından zehir çıkan fabrikaların sıklıkla denetlenmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Eğer Düzce’yi siz yönetseydiniz, hava kirliliğine karşı ne tür önlemler alırdınız” sorusuna ise ortak yanıt olarak, “Hava kirliliğinin önüne geçmek için Köylere dahil doğalgaz verilmesi için çalışma yapardım” cevabı aldı.
İşte Düzce halkının hava kirliliği ile ilgili görüş ve önerileri:
“Betonlaşmayı durdurmak gerekiyor”
Mehmet Uysal: Son yıllarda doğalgaz olduğu için fazla bir hava kirliliği yok. Bazı kömür yakan vatandaşlar var mecburiyetten onların saçtığı kirlilik var. Şuan da daha kışın başlangıcı, kış başlasın da bir görelim. En büyük sorun ormanların yok olması, doğayı korumak başka bir şey değil. Bu kadar yoğun trafiğin olduğu bir yerde, hava kirliliğinin olması normal. Köylere İnşallah doğalgaz verilir. Mutlaka verilmesi gerekiyor. Düzce’de betonlaşma çok yoğun ve korkunç bir halde, bizim çocukluğumuzdaki yeşillik ve doğa yok. Bir yerden başlamak ve bu betonlaştırmayı durdurmak gerekiyor.
“Köylere doğalgaz getirilmesi çok büyük bir problem değil”
Ruhi Güner: Düzce’deki hava kirliliği sadece bugün değil, eskiden beri var. Gerek sanayide gerekse de konutlarda tüten bacaların iyi denetlenmesi lazım. Düzce bir çanak içerisinde, bu çanağın içerisinde hava kirliliği mutlaka hepimizi etkiliyor. Ben Kalıcı Konutlar’da 13. Bölgede oturuyorum, sabah kalktığım zaman Düzce’ye baktığımda sarı bir duman içinde oluyor. İyi bir denetlemeyle sorunun önüne geçilebilir. Doğalgaz dünyanın artık gerekliliği oldu, köylere verilsin tabi. Doğalgazı verince bedava vermiyorlar, bedelini alıyorlar. Organize Sanayi Bölgesi civarındaki köyler daha basık ve alçakta olduğu için bir an önce doğalgaz verilmesi lazım. Düzce’de doğalgazın getirilmesi, çok büyük bir problem değil.
“Dışarıdan geldim ve Düzce’deki hava kirliliğini ben de hissetim”
Ömer Doğan: 9 yıl önce gelmiştim. Bu yılkı gelişimin 5 günüden, 3 gününde sis ve hava kirliliğini ben de hissettim. Bunlar insan sağlığı için çok önemli şeyler. Sayın Belediye Başkanım inşallah bu konuşmaları duyar. En iyi şekilde ne gerekiyorsa tedbirlerini alırlar herhalde, öyle umuyorum çünkü her şey insanlar için. Ben çok yer dolaştım Düzce harika bir yer. Belediye Başkanım en iyi şekilde, en güzelini, insan sağlığına ne iyi geliyorsa onları yapmalı. Vatandaşların hoşuna gidebilecek onlardan hayır duası almak istiyorsa en güzeli bunlardan biridir diye düşünüyorum.
Hamit Hatipoğlu: “Yeteri kadar kirlilik var özellikle merkezde. Biraz daha kırsala açıldığımızda o kadar kirlilik yok ama merkezde çok fazla var evet. Etraftan çok hava sirkülasyonu olmayan bir yer. Merkezde gördüğüm kadarıyla çok fazla sanayi yok kirliliği trafik dışında etkileyen bir şey var mı, coğrafi şartlar biraz böyle. Onunla ilgili bence üniversitelerin biraz çalışması lazım. Soba her zaman faydalıdır, doğalgaz faydalıdır. Yetkililer daha fazla çalışıp araştırmalı ve çözüm için daha iyi şeyler getirmelerini bekleyeceğiz.
HABER: Savaş ARI
KAMERA: Zeki AŞIKOĞLU