İdari para cezasını kesen kurum ile tahsil eden kurum arasında dijital bilgi paylaşımı ve ortak bir sistem olmadığı için işlemler elden ve evrakla yapılıyor. Yasal olarak para cezasını tahsil eden kurum, ödemeyi aldığına dair bilgiyi cezayı kesen kuruma bildirmek zorunda değil.

UYARI OLMADAN HESAPLAR DONDURULUYOR

Bu durumda vatandaş parayı ödediğine dair belgeyi cezayı kesen kuruma bildirmediği için borç ödenmemiş görünüyor ve yasal süreç içerisinde ilgili vergi dairesine "borcu vardır" yazısı gidiyor.Vergi dairesi yasal sorumluğu gereği işlem başlatıyor. Vergi dairesi, yine cezayı kesen ve cezayı tahsil eden kurumlarla ortak sistemi olmadığı için borcun ödenip ödenmediğini göremiyor. Bu işlem sonucunda vatandaşın bütün banka hesapları kullanıma kapatılıyor.

ÖDEDİĞİNİ ISPATLAMAK ZORUNDA

Cezasını ödediği halde kendisine gerekli bilgi verilmediği ve kurumlar arasında bilgi paylaşımı olmadığı için borçlu görünen vatandaş, aksini ispat edene kadar mal varlığının dondurulmasıyla karşı karşıya kalıyor. Bu durumda öncelikle elinizde idari para cezasını ödediğinize dair belge bulunması gerekiyor. Eğer bu belgeyi saklamadıysanız, ödemeyi yaptığınız kuruma giderek arşivden konuya dair belgeleri temin etmeniz şart.Borcunuzun ödendiğine dair belgeyi ise e-haciz gönderen vergi dairesine iletmeniz gerekiyor. Vergi dairesine vereceğiniz dilekçe banka hesapları tekrar kullanıma açılıyor.

KURUMLAR DA ŞİKAYETÇİ

Cezayı kesen kurumdan, cezayı tahsil edene ve vergi dairesine kadar yetkililer, kurumlar arasında dijital veri paylaşımı olmamasından şikayetçi. Bütün bu süreç kurumlar tarafından ayrı ayrı tespit ediliyor.

BİNLERCE VATANDAŞ ZORDA

Çalışanlar ise cezasını ödediği halde borçlu gözüken ve banka hesaplarını kullanamadıkları için zor durumda kalan binlerce vatandaşın durumdan şikayetçi olduklarını söylüyor.

kaynak: hürriyet