Aqua Park Projesi için 19 milyon TL’lik kredi talebinin 1 yıl önce Akçakoca Belediyesi Meclisi’nde onaylandığını anımsatan Türkgülü, “Belediye meclis üyeleri, turizme katkı sağlasın diye bu projeyi onayladı. Belediye bu 19 milyonu da aldı ancak aqua park hala yok, para kullanıldı ama nereye kullanıldı bilmiyoruz.” dedi.

agustos_20200816_2_43912672_57457854

Öncü TV’nin ‘Canan Üstüner ile Güne Merhaba’ programında Akçakoca turizmi enine boyuna masaya yatırıldı. Anadolu Ajansı’ndan emekli olduktan sonra devraldığı İhlas Haber Ajansı muhabirliği görevi ile memleketi Akçakoca’nın gündemini Türkiye ile paylaşmaya devam eden Tuncay Türkgülü, telefon bağlantısı ile konuk olduğu programda, önemli tespitlerde bulundu.

“Akçakoca Belediyesi yanlış algı yaptı: 1 milyon kişi nerede kaldı?”

Yaklaşık olarak 40 yıldır Akçakoca’da gazetecilik yaptığını belirterek sözle başlayan Türkgülü, geride kalan bayram tatilinde Akçakoca’da oluşan kalabalığın analizini şöyle yaptı:

Yz_fdBbj_400x400

“9 günlük gibi uzun tatiller genellikle Ege ve Akdeniz’de yoğunluk yaşatırdı. Fakat nedense bu dönemde Karadeniz sahillerinde de büyük bir akım oldu. Genellikle İstanbul ve Ankara 4 günlük kısa tatillerde gelir giderdi. Bir gazeteci olarak turizm işletmeleri ve Ceo’larıyla görüştük. Dokuz günlük tatilin ekonomik boyutunun önemli olduğunu, daha önce Ege ve Akdeniz’i tercih eden turistlerin, aşırı pahalılık nedeniyle Karadeniz’i tercih ettiğini söyledi. Karadeniz bölgesinde bu kadar yoğunluk olacağı tahmin edilmiyordu, buna göre hazırlık yapmışlardı. İşletmecilere bayram öncesi hazırlık yapıp yapmadıklarını sorduğumuzda; sadece bayramın ikinci gününden itibaren rezervasyon aldıklarını, çünkü vatandaşların kurban ibadetini yerine getirip, öyle tatil planı yaptıklarını söyledi. Sadece Akçakoca değil, Karadeniz-Ereğli, Bartın, Karasu bölgesi aşırı bir yoğunlukla karşılaştı. Düzce’den Bolu’dan sabah gelip akşam dönen, günübirlik tatil yapanlar da var. İşletme sahipleri, sadece bayramın 2., 3. Ve 4. günü yoğunluk yaşandığını söyledi. Bayramın çok yoğun geçtiğine yönelik sosyal medyada bilgi kirliliği var, bunu belediyeler de yapıyor. Örneğin; Akçakoca Belediyesi’nin yaptığı bir tespite göre, Akçakoca’ya bayramda 572 bin araç girmiş. Bunu tespit edecek bir sistem yok. Diyelim ki 572 bin araç girdi, her araçta 2 iki olsa, bir milyon 142 bin kişi eder. 1 milyon 142 bin kişiyi barındıracak bir yatak kapasitesi yok. Bu vatandaşlar nerede kaldı?”

“Rakamlar abartılıyor”

“Akçakoca’nın marka değerini taşıyan Katamaran yolcu teknesinden de bazı rakamlar aldık.” diyen Türkgülü, şöyle devam etti: “Günde 800 kişinin tekne turu yaptığı bilgisini öğrendik. Daha önce bu kadar yoğunluk olmadığı için, bu sayılar sosyal medyada da abartılıyor. Akçakoca Belediyesi’nin bütçesinin az olması ve pandeminin de araya girmesi nedeniyle, turizme çok yatırım yapılamadı. Ancak son iki yıldan beri bazı yatırımlar yapılmaya başlandı. Akçakoca’nın konaklama kapasitesinin de yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Koskoca Sky Tower Oteli bomboş duruyor. Ayrıca turlar da Akçakoca’ya gelmemeye başladı. Bunun ilk sebebi ekonomi, ancak 60 milyon tatile çıkan insandan Düzce olarak payımızı alamıyorsak, burada kendimizi sorgulamamız gerekiyor. Düzce’de, Akçakoca’da neler eksik, bunları düşünmek gerekiyor. Örneğin; eğlence sektörü yok, şimdiki gençler eğlence sektörünü tercih ediyorlar. Kuru kuru denize her yerde girilir.”

“19 milyonu aldılar, aqua park hala yok”

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın vizyon projelerinden biri olarak adaylık döneminden bu yana vaadinde bulunduğu ancak değil projenin başlaması ihale aşamasına bile gelemeyen Aqua Park Projesi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Türkgülü, belediyenin aldığı 19 milyonluk krediye rağmen yatırımı hayata geçiremediğini şöyle anlattı:

“Aqua Park Projesi vardı, Akçakoca Belediyesi meclisi toplanmıştı, 19 milyon TL’lik kredi talebinde bulundu. Belediye meclis üyeleri, turizme katkı sağlasın diye bu projeyi onayladılar, 19 milyonu da aldılar. Ancak aqua park hala yok, para kullanıldı ama nereye kullanıldı bilmiyoruz. Mesela yirmi gün önce basın toplantısı düzenlendi. Okan Yanmaz, turizm için yapılacak yatırımlardan bahsetti. İnsanlar bu bölgeye çağrılacak ancak bu insanlar nerede konaklayacaklar, nerede eğlenecekler? Öncelikle Düzce ile Akçakoca arasında turizm ile ilgili iş birliği yok sektörler arasında. Düzce’de yayla turizmi var diyoruz ama yayla turizmine alışkın değiliz. Bölgesel turlar yok. Mesela otelde konaklayan biri, canı sıkıldığında alternatif bir tur olsa ona katılıp gününü değerlendirebilir.”

“Başkan Yanmaz kumun 17 yılda dolabileceğini söyledi”

Turizm derneklerinin kent turizmine yeterince katkı sağlamadığını aktaran tecrübeli basın çalışanı Tuncay Türkgülü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yüzden vatandaş buraya geldiğinde memnun kalmıyor, geri döndüğünde sosyal medyadan şikayetlerini bildiriyor. Örneğin, Akçakoca’da bayramın birinci günü sel oldu. Dört tane dere ıslah olmadığı için denize çamur aktı. Karadeniz’in bu çamurdan kendini temizlemesi için tam 10 güne ihtiyacı var. Deniz bunları temizlemek için, pisliklerini sahile atıyor. Örneğin; Karaburun ve Melenağzı sahillerinde plastik şişeler, tonlarca odun görüyoruz. Bunları taşımak için 500 kamyon tutsak, o bile yetmez. Dalgakıranlar Akçakoca’da bitmiş durumda. Sürekli takip ediyorum, poyraz ve karayel rüzgarları olmasına rağmen, kum sahile ulaşmıyor. Geçenlerde yaptığımız bir toplantıda, Başkan Okan Yanmaz, bu kumların 17 yılda dolabileceğini söyledi.”

okannn yanmaz

“Akçakoca Belediyesi’ne ait bir tuvalet var, sakın girmeyin kolera olursunuz”

“Akçakoca’nın temizliği ile ilgili de problemler var.” diyerek bir sorunu daha ortaya koyan Türkgülü, sözlerini şöyle noktaladı: “32 km uzunluğunda sahil var ve bunu temizlemeye belediyenin gücü yetmez. Temizlemeye gidecek araç da yok. Birincisi gitse ikinci araç gönderilemez. Bunu milletvekiline söylesek, buranı kendi yeri olmadığını ama yine de İl Özel İdaresi’ne ileteceğini söylüyor. Valilik bu konuda hassas değil, bunlar aslında planlanması gereken şeyler. Devletle yerel idareler arasında bir uyumsuzluk var. Kimin yeri kimin nerde olduğu belli değil. Şehir meydanında Akçakoca Belediyesi’ne ait bir tuvalet var, sakın girmeyin kolera olursunuz. Temizleyin diyoruz ama temizlenmiyor. Hemen önünde banklar var ve yarısı kırık. İnsan bir ekip gönderir, tamir ettirir veya yenisini koydurur. Burası çarşının göbeği, misafir odası. Sonra vatandaş sosyal medyada bunlara tepki gösterip, yorum yaptığında kızmayacaksın. Önce iğneyi kendine batırmalısın, sadece belediye değil, tüm kurumların seferber olması gerek. Bayramın birinci günü sel oldu, denizdeki kirlilik nedeniyle denize girme yasağı verildi. Bayramın ikinci günü, üçüncü günü de kirlilik vardı. Görüyoruz ki bizde her şey göstermelik. Planlama yok, temizlik yok. 1 Temmuz Kabotaj Bayramı oldu, Düzce valisi bu bayrama katılmaz mı? Milletvekilleri neden katılmıyor? Düzce ve Akçakoca Bolu’ya bağlıyken, Bolu valisi bu bayrama gelirdi. Bu sahipsizlik ve vurdumduymazlıktır. Bunu basın mensubu olarak dile getirseniz suçlu olursunuz. Akçakoca’nın yat projesi ise askıya alınmış gibi bir hali var. “