Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle mahalle muhtarlarının sorumluluğundaki birçok iş ve işlem e-devlet ya da belediyelerin online olarak sunduğu hizmetler üzerinden yapılabiliyor. Bu durum özellikle son yerel seçim sürecinde mahalle muhtarlıklarının gerekli olup olmadığı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Öncü Haber, bu konuyla ilgili sokağın nabzını tuttu.

İşte Düzceli vatandaşların mahalle muhtarlıklarının kaldırılmasıyla ilgili görüşleri:

Ekran Alıntısı-124

“Muhtarlara yıllık 28 milyar para dağıtılıyormuş”

“Sonuna kadar katılıyorum, bence geç bile kalınmış bir karar. Yaklaşık 10 yıl önceden beri birçok şey internetten e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Bence manasız ve mantıksız. Kusura bakmasın muhtarlar ama bir işleri de yok, ofise de gerek yok. Mesela emekli olduğum için dert yanayım bende. Yıllık yanılmıyorsam 52 bin 500 muhtara toplam 28 milyar para dağıtılıyormuş maaşları, sigortaları falan. 15 milyon 500 emekli vardı. O 28 milyarı 15 milyon 500’e bölselerdi, bayramda ekstra 3 bin 500 TL bayram harçlığı verebilirlerdi. Bunu ben sadece vatandaş olarak hesaplayabiliyorsam maliyedeki uzmanlar da hesaplayabilirdi bunları. Ya da en düşük emekli maaşı alanlara, asgari ücret alanlara gerçekten bütçedeki o payı oraya ayırabilirlerdi.”

Ekran Alıntısı2-5

“Devlet boşuna para veriyor”

Nuri Polat: Mahalle muhtarlıkları kaldırılsın. Ama köy muhtarlıkları dursun. Belediye zaten yapıyor mahalle muhtarının yapacağı işi. Bunun yanında boşuna para veriyor devlet. Ona vereceğine bizim gibi emekliye versinler. Vermediler onu da söyleyeyim. Köydeki muhtar dışardan gelen oluyor, memur geliyor onlara yardımcı oluyor.

Ekran Alıntısı 7

“Bir işe yaradıklarına inanmıyorum”

Yılmaz Tunç: Belediye olan yerlerde kaldırılmasında fayda var. Ben bir işe yaradıklarına inanmıyorum. Nüfus daireleri birçok işi hallediyor. Yani gerek görmüyorum ben vatandaş olarak.

Ekran Alıntısı 6

 “Adaletli iş yapan hiç yok”

TEMMUZ AYINDA ZAM YOLDA TEMMUZ AYINDA ZAM YOLDA

Şevki Eski: Muhtarların hiçbir şey yaptığı yok. Görevi yoktur. Bir taraf akrabasıysa o taraflı iş yapıyor. Adaletli iş yapan hiç yok. Bence kaldırılsın. Fuzuli yere 20 bin niye versinler. Benim hakkımı, senin hakkını. Ben karşıyım.

Ekran Alıntısı5-4

“Biz yalnız bırakılmış bir milletiz”

Metin Şerbetçi: Kaldırılmalı. Bedava para alıyorlar. Zaten her yere mahalle oldu. Köylerde olursa olur. Şimdi zaten polisimiz var. Bence muhtarlara hiç gerek yok. Boşuna para alıyorlar. Zaten olsa da olmasa da biz yalnız bırakılmış bir milletiz. Başımız var ama yalnız bırakılmışız.

Ekran Alıntısı 4-2

“Kaldırılma taraftarı değilim”

Gül Mısır: Kaldırılma taraftarı değilim. Köylerde yaşıyoruz. Daha doğalgazımız, altyapımız yok. İnşallah yapacaklar. Bizim için uygun, köyde olduğumuz için bilemiyorum.

Ekran Alıntısı3-6

“İşlerimi e-devletten hallettim”

Nurten Aydoğan: Şu ana kadar işin düşse de yardımcı olduklarını düşünmüyorum. İşlerine geldikleri gibi hareket ediliyorlar. Taraflı oluyorlar. Ben geçmiş muhtarları konuşuyorum. Mesela muhtarlarla olan işlerimi e-devletten hallettim. İş yerime teslim edeceğim. Muhtarın şu anda bana hiçbir faydası yok.