Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'nın ayrıntılarını Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

 Yıldız, Türkiye'nin jeolojik konumu nedeniyle dünyada deprem tehlikesi en yüksek olan ülkelerden biri olduğunu belirterek, son yüzyılda meydana gelen depremlerin önemli bir kısmının büyük bir ekonomik kayıp oluşturduğunu söyledi. Yıldız, son 8 yılda bu haritanın tamamlandığını ve 780 bin kilometrekarelik bütün kara parçasının tamamının incelendiğini anlattı.

Yıldız, son 8 yıl içerisinde bütün fay haritalarının fotoğraflarının çekildiğini bildirerek, "Nerelerde deprem riskinin daha az veya çok olduğunu gösterebileceğiz ama bunun zamanını söyleyemeyeceğiz. Yeni fay haritalarındaki ülkedeki diri fay haritasının 150 değil, 326 civarında olduğu anlaşıldı. Son 20 yılda yeni faylar oluşmadı. 20 yıl önceki haritada tespit edilemeyen veya tespit edilip aktif olduğu anlaşılamayan yeni fay hatları son teknolojinin kullanıldığı bu çalışmayla tespit edildi ve aktif fay olarak nitelendirildi" diye konuştu.

Düzce depremi incelendi

Türkiye Diri Fay Haritası hazırlanırken, eski depremlerdeki yüzey kırıklarına ilişkin jeolojik ve jeomorfolojik kayıtlar da incelendi.

Bu kapsamda çalışmalara, 12 kasım 1999 yılında yaşanan Düzce depremindeki yer kırılmaları da örnek teşkil etti.

Haber; H. İŞCAN