Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022’nin ilk illere göre haftalık yüz bin kişiye düşen vaka sayısı haritasını açıkladı. Başından bu yana salgında en yüksek vaka sayılı günleri yaşanırken ülkenin salgındaki acı durumu 1-7 Ocak haritasına yansıdı.

Tabloya göre 100 binde en çok vaka görülen il 1329 ile Eskişehir, vaka yoğunluğu en az olan kent ise 4,7 ile Van oldu. Türkiye’nin metropolü İstanbul’da da bu sayı 1222’ye ulaştı.

Bir haftada 4’te 3 oranında arttı

Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede tam normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan ekim sonuna kadar vakaların katlanarak arttığı, son dönemde ise düşüşün başladığı Düzce’de Omicronlu günlerin faturası ağır oldu. Tam ‘Düşüş başladı, salgın kontrol altına alındı’ denirken geçen hafta yüzde 40 artan vakalar son hafta da ise yüzde 75 oranında arttı.

Günlük vaka yeniden 200’e dayandı

Bir önceki hafta 185 olan haftalık vaka, 324’e yükseldi. Hafta boyunca bin 281 vatandaşa daha COVİD-19 teşhis konulurken kısa süre önce 100’ün altına gerileyen günlük ortalama vaka sayısı ise yeniden 200 bandına dayanırken 183 oldu. 10 gün öncesine ait verilerde durum böyleyken hem ülke genelinde hem de Düzce’de vaka artışları tedirgin edici boyutlarda devam ediyor. 

Vakalarda artış sürerken salgının hayattan kopardığı canlar nedeniyle Düzce’de ortalama her gün bir ocağa ateş düşüyor. Onlarca hasta pandemi yoğun bakımında yaşam savaşı veriyor. Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’nin İstanbul’a yakınlığına dikkat çekerek, Öncü TV’ye yaptığı açıklamada artışın devam etme olasılığına dikkat çekmişti.

HABER: Mehmet GÜNESEN