Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından Düzce Mezarlıklar Projesi’nin ilk ayağı olarak kentin en büyük kabristanlığı olan Şehir Mezarlığı’nda, kuruduğu ve çürüdüğü için ziyaretçileri tehdit eden, gelişigüzel ve plansız dikildiği için de zamanla kabirleri bozar hale gelen ağaçların bertaraf edilmesi için çalışma başlatılmıştı.

Tanal iddialarını Bakan Kurum’a sordu

Düzce’den sorumlu Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, mezarlıkta ‘ağaç kıyımı yapıldığı ve mezarların tahrip edildiğini’ iddia ederek konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması isteğiyle soru önergesi verdi. Tanal’ın bu hamlesinin ardından bazı basın kuruluşları Düzce Belediyesi aleyhinde haberler yapmaya başladı.

Bu gelişmelerin ardından COVİD-19 testi pozitif çıktığı için evinde izolasyonda olan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Düzceliler’e ‘Bize güvenin’ sözleriyle seslendi.

‘Bitirdiğimizde çok beğeneceksiniz’

Düzce Mezarlıklar projesi hakkında bilgi veren Başkan Özlü, “Değerli Düzceli Kardeşlerim, halen yürütmekte olduğumuz "Düzce Mezarlıklar Projemiz" kapsamında toplam 58 mezarlığımızın ağaçlarını budayıp, yaşı geçmiş, kökü çürümüş olanları temizleyip, pırıl pırıl yaparak güzelleştiriyoruz. Bu işleme şehir mezarlığından başladık. Bitirdiğimizde çok beğeneceksiniz.” ifadelerini kullandı.

‘Tüm mezarlıklarda her hafta Cuma vakti Kuran-ı Kerim okunacak’

Seslendirme ve ışıklandırma çalışmalarıyla mezarlık bilgi sisteminden de bahseden Özlü, “Ses sistemi kuruyoruz. Tüm mezarlıklarda her hafta Cuma vakti Kuran-ı Kerim okunacak. Şehir Mezarlığı’nda bu sistemi kurduk. Her Cuma vakti Kur'an-ı Kerim okunuyor. Işık ve aydınlatma sistemi kuruyoruz. Gece mezarlıklarımız aydınlık olacak. Mezarlık Bilgi Sistemi kuruyoruz. Bugüne kadar toplam 20 bin kayıtlı mezarı bu sisteme girdik. Ebeveynlerinizin mezarının nerede olduğunu cep telefonunuzdan göreceksiniz. Mezarlık girişinde bir kioks olacak. Size aradığınız mezar yerini tarif edecek.” cümlelerine yer verdi.

‘Mezarlıklarımız cennet bahçesi gibi olacak’

Projenin tüm aşamalarının tamamlanmasının ardından ortaya güzel ve huzurlu bir görüntü çıkacağını kaydeden Özlü, “Projemiz bittiğinde mezarlıklarımız cennet bahçesi gibi güzel olacak. Bize güvenin.” ifadelerini kaydetti.