Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün başkanlık görevine seçilmesinin ardından “En büyük hayalim” dediği Eski Sanayi Çarşısı Kentsel Dönüşüm Projesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Düzce Belediyesi tarafından imzalar atıldı. Düzce’ye modern bir kimlik kazandıracak olan proje ile ilgili çalışmalara kısa zamanda başlanması bekleniyor.

Öncü Haber, projenin hayata geçirileceği Eski Sanayi Çarşısı’nda esnaflara mikrofon uzattı. Proje ile ilgili görüşlerini anlatan esnaflar, dönüşümün hayata geçirilmesini yıllardır beklediklerini söyledi.  

“Yıllardır bu projeyi bekliyorduk”

Eski Sanayi Çarşısı’nda işyeri bulunan Cahit Gül isimli esnaf, “Vallahi Kentsel Dönüşüm Projesi yıllardan beri hayalimiz. İyi olacak inşallah diye düşünüyoruz. Tabii ki beklentiler 20, 25 yıldan beri var. Olursa güzel olacak. Dün herhalde bir anlaşmalar yapılmış. Bakalım. Proje belli yani zaten. Bu kooperatifin dediği gibi, imalatçılar, tamirciler, motorcular ayrı olacaktı, yine aynısı devam eder herhalde. Yani kooperatifleşme öyle oluyor bildiğimiz kadarıyla. İstediğimiz o. Bankası, PTT’si, yani hepsi herhalde içinde olacak. Camiisi, medresesi, hepsi içinde olacaktır diye düşünüyoruz. Beklentilerimiz öyle.” dedi.  

“Projenin Düzce için iyi olacağını düşünüyorum”

Projenin Düzce için iyi olacağını düşündüğünü kaydeden Metin Demirel, “Sanayi için, vatandaş için iyi olur. Yani o düşüncedeyim. Kalkması iyi olacak. Senelerdir çünkü buradaki esnaf rahatsız oluyor, bir an önce herkes yerine gitse daha iyi olur. Organize olmuş bir sanayi isterim. Öyle bir sanayi olmasını isterim.” diye konuştu.

“Bize gösterilecek alanda tuvalet ve banyosu olsun o bize yeter”

Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle Küçük Sanayi Sitesi’nde inşa edilecek sanayi çarşısının içinde tuvalet ve banyo gibi ihtiyaç giderebilecekleri alanların olmasını isteyen Ali Kemal Turan isimli esnaf “Şimdi Türkiye Cumhuriyet’inin çok akıllı, çok zeki mimarları var. Mühendisleri var, Allah’a şükürler olsun. Bu işi en iyi onlar bilir. Ben esnafım. Sanayiciyim, döşemeciyim, ben de kendi işimi bilirim. Bunları mimarlarımıza, mühendislerimize danışmamızı tavsiye ediyorum. Dört duvar, WC’si, banyosu olacak tamam işte. O kadar.” şeklinde konuştu.

“Bize verilen sözler tutulursa benim hoşuma gider”

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Düzce Belediyesi yetkililerince Eski Sanayi Çarşısı’ndaki dükkanlarının boşaltılması için kendilerine birtakım sözler verildiğini ifade eden Ömer Balaban isimli esnaf, “Ben kiracıyım. Yapılan proje kapsamında Yeni Sanayi’den bize de yer verileceğini bakanımız söyledi. “Kiracılara da dükkan vereceğim, kiracılar mağdur olmayacak” dedi. Bu da bizim hoşumuza gitti esnaf olarak. Verilen söz yerine gelirse hoşumuza gider. Gayet de güzel bir şey oluyor. TOKİ’yle anlaşılmış. Buralar kalkacakmış. Yerine yeni bir güzel dükkanlar, iş merkezleri yapılacak. Güzel de olur, proje de hoşuma gider. Verilen sözler yerine geldiği zaman Allah’ın izniyle gayet güzel olur. Herhangi bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Bakanımızın söylediği o, “Yeni Sanayi’de arkadaşlar mağdur olmayacaksınız.” Bizim de hoşumuza gitti. Dükkanı olan arkadaşlarımız zaten burayla ilgili, biz o konuya karışamayız. Yani hoşuma gidiyor, gayet güzel. Düzenli bir şekilde, arabalarımız rahat çekebileceğimiz, park sorunu olmasın. Affedersin lavabosu, tuvaleti olan, güzel bir işyeri olursa, dışarıdan gelen bir insan, ‘Düzce’de bu yapılmış, çok da güzel yapılmış’ demesi lazım değil mi? Sadece burası için değil, biz bazı yerlere gidiyoruz, dükkan çok güzel, muntazam! Her tarafı yapılmış, araba çekme yerleri, park yerleri, dükkanın içinin görüntüsü… Esnafın da hoşuna gider. Ben değil bu yaştan sonra, benim oğlum var, orada o çalışır. Yani sonraki bir nesil için de bir faydası vardır. Yapılan proje düzgün olduğu zaman herkes tebrik eder. O yönden de bakanımın yapacağını tahmin ediyorum. İnşallah verilen sözler yanlış olmaz. O yönden de güveniyorum, teşekkür ederim.” açıklamalarında bulundu.

“Projeye karşıyım”

Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili beklentilerini dile getiren esnaf Cahit Hançer ise, “Buradan kaldırdığınız zaman bize daha güzel bir yer sunacaksanız, burası daha güzel bir yer olacaksa, Düzce’ye faydalı bir yer olacaksa, esnafın canına okunmayacaksa, biz 15 milyar kira verip de 5 liraya çay içmeyeceksek burayı kaldırın kardeşim. Ama eğer ki buraya park bahçe yapacaksanız, kaldırmayın. Yazık günah. Burada bir dünya, binlerce insan var. Herkes evine ekmek götürüyor. Tabii kimle oturmuşlar, konuşmuşlar, bu iş bunu bilemeyiz. Bunu büyükler bilir.” ifadelerine yer verdi.

“Projeye sıcak bakmıyorum”

Projeye kesinlikle sıcak bakmadığını ifade eden Bircan Erdem isimli esnaf da şunları dile getirdi: “Toplantı olduğu zaman ben orada da çıktım, söyledim. Burası Kültür Mahallesi. Burasını Sanayi Çarşısı olarak söylüyorlar. Sanayi Çarşısı olarak bakmayın buraya. Burada bir dönüm yeri olan adam yüzde 55, yüzde 60’la müteahhitte veriyor. Arkamdan Tuncay Şahin versin de göreyim demiş. Alsın da ben göreyim. Yer benim. Gelip alsınlar ben göreyim. Ne demek istediğimi anladınız değil mi? Bir inşaat firmasına burayı peşkeş çekiyorsunuz. Yani bir belediye başkanı olarak. Kaç paraya alacağız diyoruz, yeri bırakalım tamam. Bizden 100 liraya alıp bize 500 liraya yer satacaksanız yokuz kardeşim biz bu işte. Tamam, yer benim. Yanımdaki de arkadaşın yeri. Ben birleştim verdim müteahhitte, oluyor burası iki dönüm. İki dönüm yere biz yüzde 55, yüzde 60 alıyoruz müteahhitten ve buranın kat imarı 4 kat. Burayı tek kat olarak görüyorlar. Onun üzerine yapıyorlar pazarlıkları. Bu böyle olmaz. Yani biz sıcak bakmıyoruz. Söyleyelim en baştan biz sıcak bakmıyoruz. Yerin değeri neyse, ben yapmak istemiyorum ya. Versin benim paramı alsın yerimi. Tek kat üzerinden baktığın zaman olmaz bu iş. Müteahhit aldığı zaman tek kat mı yapacak burayı? Yok 4 kat yapacak burayı.”

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr