Yeni Tip Covid – 19 salgını nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarına ait SGK primleri ile nisan, mayıs ve haziran döneminin muhtasar ve KDV ödemeleri 6’şar ay süreyle ertelenirken, temmuz ayından itibaren vergi ve SGK primlerinin ödemeleri yeniden başladı. Kamuya olan ödemelerin temmuz ayı itibariyle tekrar başlaması esnafı yeni bir mali yükle karşı karşıya bıraktı. Bu durum henüz belini doğrultamayan Düzceli esnafı kara kara düşündürür oldu.

Öncü Haber de bu konu ile ilgili Düzce esnafının nabzını tuttu. Vergi ve SGK prim ödemelerinin en çok küçük esnaf kesimini etkileyeceğini ifade eden esnaflar, bağlı bulundukları meslek kuruluşlarını kendilerine sahip çıkmamakla eleştirerek, bu konuda devletten destek beklediklerini söyledi.

“Devlet zor günlerinde esnafın yanında olmalı”

Vergi ve SGK prim borçlarının yılbaşına kadar ertelenmesini beklediklerini söyleyen Kadir Çıkrıkçı isimli esnaf, “Küçük esnaf olarak bizi rahatlatmasını isteriz. Devlet zaten halkın zor günlerinde yanında olmalıdır. İyi günde zaten biz kendi ihtiyacımızı kendimiz görüyoruz. Tabii destek verilmeli ve bunun ileri atılmasını isteriz. Küçük esnafa yardım edilmelidir. Biz kendimiz başvurmadık bu tarz şeylere ama sonuçta o günlerde gelecektir. Şu anlık rahatlatacaktır ama devlet bize gerekli desteği yapmadığı sürece yine daralmaya gireceğiz. Yani bu durum pek çözüm değil açıkçası hibe edilmelidir.” diye konuştu.

“Süre uzatılsaydı fena olmazdı”

Pandemi döneminde Düzceli esnafların büyük sıkıntı çektiğini dile getiren Aydın Bay isimli esnaf,   “Aslında yılbaşına kadar uzatılsaydı fena olmazdı. Çünkü vaziyet bayağı sıkıntılı, siftah yapamayan esnaflar var. Şükürler olsun biz fena değiliz. Siftah yapamayan bir sürü esnaf var. Keşke yılbaşına kadar uzatılsaydı. Esnaf kredi borçları ertelenmişti ama benim borcum olmadığının dolayı haberim yoktu. Aslında tabii ki iyi bir durum, 3 ay ya da 5 ay sonraya ertelensin. Ama bunların içinden de seçmek lazım. Adam 20 sene ödememiş. Bu durum nasıl olacak. Benimle kıyaslayamazsın çünkü benim borcum yok. 20 sene ödememiş bir de ertelenecek tekrar kredi alacak falan bunları ayıklamak lazım. Ama dürüst esnafı böyle köşeye koyduğun zaman olmuyor.” şeklinde konuştu.

“Esnafı rahatlatmak amacıyla bazı esneklikler gösterilebilir”

Devletin esnafı rahatlatmak için borç ödeme konusunda bazı esneklikler yapabileceğini kaydeden Sefa Sürücü, “Ben sigortalı olduğum için bu konuda pek bir mağduriyet durumum olmadı. Ama umarım herkesin memnun kalacağı olması gerekenin olacağı bir sonuç olur. Esnaflar tabii ki bu süreçte iş yapamadı. İş yapamayınca hep içeriden alma durumuna düştü. Esnafı rahatlatmak amacıyla bu tarz esneklikler gösterilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Pandemi döneminde odalar esnaflardan para aldı”

Pandemi sürecinde odaların esnaflardan para tahsil ettiğine dikkat çeken Ahmet Usta isimli esnaf, “Vallahi hiç beklentimiz yok. Ben zaten şu an emekliyim. Yanımda çalışan da yok. Zaten rahatsızlığımdan dolayı ve pandemi sürecinde de zaten çalışamadık. Hatta şu anda dernek bile bizden para aldı. Yani çalışamadığımız halde para ödedik. 40 senedir derneğe para vermemize rağmen bize 40 gün bakamadı.” ifadelerine yer verdi.

 

“Esnafı kurtaralım’ dedikleri yok”

Bağ-Kur primlerinin 3 – 4 ay ertelenmesini isteyen Sebahattin Togan isimli esnaf, “Örnek olarak salgın döneminde esnaf ne BAĞ-KUR’unu ödeyebildi. Ne kirasını ödeyebildi. İşçisinin parasını ödeyemedi. Cepte ne varsa bitirdi. Devlet para ödemiş bizde müracaat ettik ama para falan göremedik. Hiç olmazsa 3-4 ay şu BAĞ-KUR primleri alınmamalıdır. Esnafın 1000 lira borcu var. Dernekler, odalar da bize yardımcı olmuyorlar. Ankara’ya gidip bir sunum yapmıyorlar. ‘Esnafı kurtaralım’ dedikleri yok. Vatandaş bekliyor, yapacak hiçbir şey yok.” değerlendirmesinde bulundu.

“Şu anda esnafın ödeyecek gücü yok”

Koronavirüs salgını nedeniyle Düzce esnafının durumunun çok kötü olduğunu ve esnafların borç ödeyecek durumunun olmadığını kaydeden Muharrem Genç isimli esnaf ise “Öteleye öteleye gidiyoruz. Nerede biteceğimiz belli değil. Yapacak bir şey yok. Şu anda ödeyecek gücümüz yok. Ama inşallah borcumuzu devlete ödeyeceğiz. Ama devletin de bize bir güzellik yapması lazım. Bize biraz yardım edecek. Devlet bize borç para verse ona da razıyız. Onu da alamıyoruz. Alanlar oluyormuş ama bize vermediler. Yani gerçekten hepimizde bir sıkıntı var. Bütün esnaflar dükkanları kapatıyor. Biz de yeni normalleşme sürecine geçiyoruz inşallah zamanla iyi olacaktır.” dedi.