Orman ve Su İşleri Eski Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir televizyon programında Melen Suyu Projesi’yle ilgili konuştu.

Başbakanlık’ta Melen Suyu toplantısı

2006’da DSİ Genel Müdürlüğü görevini yürütürken Başbakanlık’ta bir toplantıya çağrıldığını söyleyen Prof. Eroğlu, “ Kadir Topbaş İBB Başkanı ve Prof. Dr. Ömer Dinçer Başbakanlık Müsteşarıyken beni telefonla aradı. ‘Başbakanlığa gelir misiniz, Melen’i konuşacağız’ dedi. Melen’in nesini konuşacağız dedim. O zaman daha baraj yok. Regülatör yapılmış bir de boru hatlarının ihalesi yapılmış. Gittim, anlattım. Melen Suyu İstanbul için elzemdir, İstanbul’un suyunun sigortasıdır. Bundan vazgeçmeyin dedim.” diye konuştu.

‘‘Düzce milletvekilleri istediğimiz gibi sanayi kuramıyoruz’ diyerek karşı çıktı’

Dönemin Düzce milletvekillerinin de o toplantıda olduğunu Düzce’nin su havzası olması durumunda sadece yeşil sanayi kurulabilecek olması nnedeniyle projeye karşı çıktıklarını kaydeden Eroğlu, “Orada Düzce milletvekilleri ve sanayi temsilcileri vardı. ‘Biz Melen’den rahatsızı’ dediler. Melen’e karşı çıkıyorlar. Havza olduğu için ‘Biz istediğimiz gibi sanayi kuramıyoruz’ diyor. Yeşil sanayi kurulması lazım. Bunun üzerine Topbaş’ın yanındaki genel müdür ‘Bizim Melen’e ihtiyacımız yok!’ dedi. ‘Yapmayın’ dedim. ‘Yazık edersiniz’ dedim.” dedi.

‘Proje iptal edildi, İstanbul susuz kalınca tekrar devreye alındı’

Ardından bir kararnameyle Melen Suyu Projesi’nin iptal edildiğini belirten Eroğlu, “Sonra bir baktım ki kararname çıkmış. Önüme geldi. Dönemin cumhurbaşkanı Sezer de imzalamış.  ‘Büyük Melen Çayı, İstanbul’un su kaynağı olmasından çıkarılmıştır.’ Bu Melen olmasaydı şu anda İstanbul susuzdu. Kasım 2007’de İstanbul’da 1 gram su yoktu. Sebep oldular diye ‘Cezasını çeksinler. Senin suçun yok onlar istemedi dedim kendi kendime.’ Sabahleyin kalktım, vicdanım baskın geldi. Ömer Dinçer’e gittim anlattım. Tekrar bir kararnameyle Melen Projesi ihale edildi.” diyerek iptal kararından henüz aylar sonra İstanbul’un susuz kalmasıyla projenin yeniden devreye alındığını ve eğer bu olmasaydı İstanbul’un susuz kalacağını söyledi.  

HABER: Mehmet GÜNESEN