Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı coşkusu Düzce’yi sardı. Düzce sokakları ay yıldızlı al bayraklarla donatıldı.  Düzce protokolü de yayınladıkları mesajlarla bayramı kutladı.

Düzce Valisi Cevdet Atay, “Sevgili Gençler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz,” diyerek en büyük eseri olan Cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir” sözleriyle gençlere seslendi.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü de, “Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru bir adım daha atarken, demokrasi, kalkınma, özgürlük yolunda ilerliyor olmanın sevincini ve onurunu hep birlikte yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜZCE PROTOKOLÜNDEN 29 EKİM MESAJLARI

Düzce Valisi Cevdet Atay

“Kıymetli Düzceliler

Milletçe, Cumhuriyetimizin 97. Yıl dönümünü büyük bir kıvanç ve heyecanla kutlamanın onurunu yaşıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran  kadim tarihi birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimi ile kahraman milletimiz;  aynı zamanda dünyanın tüm mağdur, mazlum, soydaş ve kardeş topluluklarının da ilham kaynağı olmuştur. Cumhuriyetimizin Kurucusu, Kurtuluş Savaşımızın Muzaffer Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi  “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

 Sevgili Gençler,

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz,” diyerek en büyük eseri olan Cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Barışın, özgürlüğün, egemenliğin, milli ve manevi değerlerimizin güvencesi olan sizler,  Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde   geleceğe taşıyacaksınız. Şartlar ne olursa olsun hepimiz cennet vatanımız için var gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Kahraman ecdadımızın, bizlere bıraktığı en değerli miras olan cumhuriyetimizi, erdem ve faziletinden ödün vermeden yaşatmak, layık olduğu şekilde geleceğe aktarmak milli ödevimizdir.

Bu bilinç ve inançla; bizlere bu toprakları ebedi yurt kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı ve bin yıldır, dünyanın en gözde, üzerinde en çok mücadele yürütülen coğrafyasında yaşamamızın bedelini canlarıyla ödeyen tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir

“Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıldönümü coşkusunu, millet olarak hep birlikte paylaşıyoruz.

Bu ülke, kadın-erkek demeden topyekûn bir mücadele, fedakârlık ve kahramanlıklarla kurulmuştur.

Bin yıllık bir mirasın üzerinde yükselen Cumhuriyetimiz, başta 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize, tüm dünya karşımızda dursa da var gücümüzle ilerlemeye devam edeceğiz.

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü

 “Bugün, millet olarak istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştırmamızın ardından ilan ettiğimiz Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıldönümü. Cumhuriyetimiz, Gazi Mustafa Kemal önderliğinde, milletimizin azim ve kararlılığıyla vücut bulmuş büyük bir eserdir. Bu eser, heyecanla ve şevkle çalışan bir neslin bugünkü nesillere armağanıdır.

Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru bir adım daha atarken, demokrasi, kalkınma, özgürlük yolunda ilerliyor olmanın sevincini ve onurunu hep birlikte yaşıyoruz.

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Düzceli hemşerilerimin ve yüce milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını tebrik ediyorum.”

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar

“Milli irade, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi evrensel hak ve özgürlükleri milletimizle buluşturan, fikri hür, vicdanı hür bireyler yetiştirmeyi hedefleyen ve insana değer veren Cumhuriyetimizin 97. yaşına ulaşmasının onurunu ve gururunu yaşamaktayız.

“Milletin İstiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözüyle başlayan Kurtuluş Savaşımız, Lozan Antlaşması ile bağımsızlığına kavuşmuş, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesi ile de ülkenin yönetimi ve geleceği, gerçek sahiplerine, millete emanet edilmiştir.

Türk milleti, bağımsızlığı ve hürriyeti uğruna savaş meydanlarında gösterdiği kahramanlıklar ve üstün fedakârlıkları ile kazandığı Cumhuriyeti, her türlü tehlikeye karşı korumuş, gerektiğinde de kendisini tankların ve kurşunların önüne atmaktan hiç çekinmemiştir. Dün olduğu gibi bugünde, düzenlenen alçakça girişimlere karşı kahraman Mehmetçiğimiz ve milletimiz, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önemli mücadeleler vermiş, vatanına ve cumhuriyetine her zaman, her koşulda sahip çıkacağını tüm dünyaya göstermiştir.

Herkese eşit bir yaşam hakkı sunan, yüksek ahlaki değer ve nitelikleri içerisinde barındıran, geleceğe büyük bir umutla bakmamızı sağlayan Cumhuriyet; fikren, ilmen ve karakteri yüksek, çalışkan koruyucular ister. Cumhuriyeti koruyup gelecek nesillere aktarmak için her zamankinden daha çok çalışmamız gerektiğinin bilinciyle...

Düzce Üniversitesi olarak; bağımsızlığımızın kazanılmasında ve Cumhuriyetin ilanında canlarını hiçe sayarak mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Düzce İl Başkanı Haluk Demir

“Dünya Savaşı'ndan bitkin ve yorgun çıkan Türk Halkı; Kurtuluş Savaşı büyük bir mücadele sergiledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türk Milleti'nin canı pahasına verdiği bu mücadele 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle adeta taçlandı ve tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu yüzden Cumhuriyet, bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı sağlayan, eşitliği ve özgürlüğü oluşturan, milletimizin tarih sahnesinde yeniden dirilişinin simgesidir.

Savaşlar ve işgaller görmüş ülkemizin güzel topraklarına bir bahar gibi gelen Cumhuriyet, elbette kolay tesis edilmemiştir. Halkın iradesi ve idaresinden yana olan bu rejim için çok sancılı süreçlerden geçilmiştir. Yokluk ve türlü zorluklar içindeki ülkemizin insanlarının yorgunluğunu gören, vatandaşların bağımsızlığa ve özgürlüğe olan ihtiyacını bilen ve önemseyen bir deha önce Meclis'i kurmuş ve “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” demiştir. O deha, o büyük önder, o Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ile birlikte Türkiye'nin de ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Cumhuriyet kolay kurulmamıştır elbet, ancak gelişiyle de yorgun bir ülkenin üzerinden tüm karanlığı, tüm umutsuzluğu da olanca gücüyle silmiş süpürmüştür. Çağdaş ve demokratik bir yönetim biçimi olan Cumhuriyet ile birlikte ülkemize de yeni bir ufuk açılmış; bilim, eğitim, sanayi başta olmak üzere sayısız alanda kalkınma ve aydınlanma başlamıştır. Kadın erkek eşitliği, seçme ve seçilme hakkı, laik bir devlet anlayışı, hukukun üstünlüğü gibi kavramlarla tanışmıştır halkımız. Cumhuriyet de bu değil midir zaten? Akıl, bilim, sanat, bağımsızlık, özgürlük, hak, hukuk ve eşitlikten yana, kısaca insan ve insana dair ne varsa ondan yana olan değil midir Cumhuriyet?

Bu duygu ve düşüncelerle ilkelerinden asla şaşmayacağımız, eşsiz bir miras olarak aldığımız ve çocuklarımıza emanet edeceğimiz Cumhuriyet'imizin 97. Yıldönümünü kutluyor; devrimleri ve dehası ile bize bu ufku açan büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyet'in tesisi ve ilerlemesinde emeği bulunan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”

AK Parti Düzce İl Kadın Kolları Başkanı Gönül Asuk

97 yıl önce fedakarlık , umut ve heyecanla kurulan Cumhuriyetimiz bizlere  şehitlerimizin ve  gazilerimizin kutsal emanetidir.

Aziz Türk Milletinin yedi düvele karşı sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesi sonrasında  Cumhuriyetimiz kurulmuştur. Ecdadımızın elde ettiği büyük başarıyı, büyük bir onur ve şerefle taşıyor, bugün millet olarak, bu vazife şuuruyla, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97. Yıllönümünü kutluyoruz.

Cumhuriyet ile açılan bu yolda ülkemizi almış olduğumuz sorumluluğu yerine getirirken, bizlere bu topraklarda yaşama imkânını sunabilmek için canlarını feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, dünden bugüne bu toprakları vatan kılan Aziz Şehitlerimizi ve Kahraman Gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Milletimiz, ordumuz, devletimiz el ele, saha da ve masada yeni zaferler kazanıyor; Ay-Yıldızlı Al Bayrağımız daha da güçlü dalgalandırıyor, tarihimizden aldığımız ilham ve güçle, yeni destanlar yazmaya devam ediyoruz.

 İnanıyorum ki, gölgesinde kardeşçe yaşamaktan, kenetlenmekten vazgeçmediğimiz müddetçe, tefrikaya düşmediğimiz sürece Albayrağımız ilelebet  daha güçlü dalgalanacaktır.

Ülkemiz için kötü emeller besleyen iç ve dış vatan hainlerinin olumsuz gayretlerin farkında olan bir milletimiz, her bir saldırıyı, hamleyi boşa çıkaran güçlü bir devletimiz var.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde belirlediğimiz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda, bir ve beraber çalışacağız.

Üreteceğiz, kalkınacağız ve inşallah, yerli ve milli eksende, genç nesillerimize almış olduğumuz emaneti daha güçlü ve daha büyük bir şekilde  miras bırakacağız.

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan

“Cumhuriyetimizin ilanının yeni yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyor Cumhuriyet Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum

Cumhuriyetimizin ilanının 97.Yılında bugün yine Cumhuriyet savaşındayız.”

DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz

“Cumhuriyet ile Türk Milletine bağımsızlık ve demokrasi gibi çok önemli haklar verilmiş, ülke yönetiminde söz, millete bırakılmıştır. Bağımsızlığımızın ve vatanın bölünmez bütünlüğünün simgesi olan Cumhuriyetimizi korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak Türk Milletinin en önemli görevlerindendir. Bu anlamlı günde başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahramanlıkları ile her zaman gurur duyulan gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Düzce halkımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını canı gönülden kutluyorum.”

Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez

“Türkiye’mizin ABD ve piyonlarına karşı verdiği Vatan Savaş aynı zamanda bir Cumhuriyet Savaşıdır.

Bugün Cumhuriyeti savunmak Mavi vatana sahip çıkmak, Suriye’nin kuzeyinde kukla devlet kurulmasını engellemek, Azerbaycan la dayanışma içersinde olmaktır.

Bugün Cumhuriyeti savunmak, tam bağımsız üreten başı dik Türkiye’yi yaratmaktır.

Bugün Cumhuriyeti savunmak her türlü dış tehdide boyun eğmemektir. Bugün Cumhuriyeti savunmak ,içeride milli birlik, kadın erkek eşitliğinde modern  çağdaş Türkiye’yi oluşturmaktır.

Bugün Cumhuriyeti savunmak, vatan bütünlüğü için savaşan Mehmetçiğimizle ve polisimizle aynı cephede olmaktır.

Cumhuriyetimizin 97. yılında söz veriyoruz, Türk Milleti Vatan ve Cumhuriyet Savaşından zaferle çıkacak, büyük önder Mustafa Kemal  Atatürk’ün işaret ettiği yolda yürümeye devam edecektir.

Tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.”