Düzce'de asılsız çağrı sorumsuzluğu bitmek bilmiyor.

SANİYELER ÖNEMLİ AMA...

Yangın, kaza, kurtarma ve benzeri vakalara hızla müdahale için aranması gereken 112 hattını yersiz yere meşgul edenler cezasız kalmıyor. Düzce Valiliği, her yıl olduğu gibi 2021 yılı için de acil çağrı rakamlarını paylaştı. Açıklama, asılsız çağrı utancını bir kez daha gözler önüne serdi.

2015'TEN BU YANA TEK ÇATI ALTINDA

Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar neticesinde, birden fazla olan Acil Çağrı Numaralarının Tek Numara “112” altında toplanması sağlandı. Bu kapsamda Düzce'de 2015 yılının kasım ayından bu yana 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bünyesinde itfaiye, AFAD, orman, sağlık, jandarma ve emniyet acil çağrıları devreye alındı. 7/24 sürekli ve kesintisiz olarak hizmet veren acil çağrı merkezi, acil çağrı yapılmasını gerektirecek durumlarda vatandaşların birden çok numara bilme zorunluluğu ortadan kaldırılarak, ihtiyaç duyulan tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşması amaçlıyor.

İŞTE DÜZCE'DEKİ 112 GERÇEĞİ

Ancak sorumsuzların gereksiz yere 112 Acil Çağrı Merkezi'ni meşgul etmesi yüzünden bu amaç sağlıklı olarak yerine getirilemiyor. 2021 yılı içerisinde sisteme gelen toplam 472 bin 642 çağrının, 204 bin 992'sine karşılık gelen yüzde 43’üne müdahale edilirken yarıdan fazla çağrının sadece ekipleri oyalamak için yapıldığı tespit edildi. Toplam çağrıların yüzde 57’si yani 267 bin 650 çağrının ise gereksiz ve asılsız çağrılardan oluştuğu kayıtlara geçti.

YAPTIKLARI CEZASIZ KALMADI

112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ve gereksiz ihbarlarla meşgul eden kişiler hakkında; Kabahatler Kanunu uyarınca idari para cezası uygulandı.

“112” Acil Çağrı numarasının amacı dışında kullanılmasının, hattın gereksiz yere meşgul edilmesinin, gerçekten acil yardım bekleyen vatandaşların çağrı merkezine ulaşmasında zaman kaybı yaşanmasına yol açtığı ortadayken duyarsızlık bu yıl da eksik olmadı.

Asılsız ve gereksiz aramaların telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği, can ve mal kayıplarına yol açabileceği göz önünde bulundurularak “112” Acil Çağrı numarasının acil durumlar dışında kullanılmaması büyük önem taşıyor.

2 SANİYEDE CEVAPLANIYOR

Öte yandan günlük ortalama çağrı sayısının bin 295 olduğu Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi'nde, söz konusu çağrılar 2 saniye gibi bir sürede cevaplanıyor.