Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, yarın idrak edilecek.

Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı da bu yıl Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında yurt içi ve yurt dışında çok sayıda etkinlik gerçekleştirecek.

Caboğlu mesaj yayımladı

 MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, Mevlit Kandili dolayısıyla mesaj yayınladı.

İl Başkanı Caboğlu, yayınladığı mesajda, Mevlit Kandili’ne ulaşmanın sevincini yaşadıklarını ifade ederek, Hz. Muhammed (SAV)’in doğum günü olan ve insanlığın dirilişinde, karanlığın aydınlığa çıkışında önemli yere sahip olan bugünü güzel şekilde değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Caboğlu, “İslam âleminin en mübarek günlerinden biri olan Mevlit Kandili, Hz. Muhammed S.A.V’ın kutlu doğumunun gerçekleştiği gün olarak kabul edilir. Ülkemizin ve milletimizin her zamankinden daha çok birliğe ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bu günlerde mübarek geceleri birer fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Mağfiret kapılarının sonuna kadar açıldığı bu manevi günlerde birlikte olduğumuzu, beraber yürüdüğümüzü ve İslam için mücadele ve duacı olduğumu bir kez daha göstermeliyiz. Bu anlamlı gecenin İslam âlemine ve tüm insanlığa hayır getirmesini diliyorum. Tüm milletimizin ve İslam âleminin Mevlit Kandil’ini kutluyor, ülkemize ve tüm insanlık âlemine sağlık ve esenlikler getirmesi temennisiyle, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

   Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yayımladığı mesajında alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed (sav)’in bundan 1451 yıl önce dünyaya teşrif ettiğini söyledi.

Bu özel günün gecesinin ‘Mevlid Kandili’ olarak idrak edildiğini kaydederek açıklamasını sürdüren Başkan Özlü, şunları dile getirdi;

“Peygamber efendimizin insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için yaptığı çağrıyı hayatımıza yansıtarak, onun örnek ahlâkına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirerek huzur buluyoruz. Hiç kuşkusuz ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bütün Müslümanlar için her zaman ve her asırda tek örnektir.

Bu duygu ve düşüncelerle bugünün gecesinde idrak edeceğimiz Mevlid Kandilinin başta Düzceli hemşehrilerimiz olmak üzere bütün Türk-İslam dünyasına ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan temenni ediyorum.”