Düzce’nin deprem bölgesi olduğunu, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 yılında yaşanan iki büyük depremin üzerinden 27 yıl geçtiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Özlü, 23 Kasım 2022’de Gölyaka merkezli bir deprem daha meydana geldiğini hatırlattı. Depremin yanı sıra iklim değişikliği sebebiyle özellikle sel gibi doğal afetlerin yaşandığını kaydeden Özlü, “O yüzden doğal afetlere karşı dirençli şehirler inşa etmek bizim birinci görevimiz” vurgusu yaptı.

Belediye başkanlığında ikinci dönemi olduğunu ve göreve geldiği ilk günlerde Düzce Merkez’de yüksek katlı yapılaşmalara son verdiğini ifade eden Özlü, kat sınırını maksimum zemin+4 olarak düzenlediklerini, deprem izolatörü şartıyla hastane, otel gibi özel yapılara izin verildiğini kaydetti.

Düzce’de deprem yönetmeliklerini en son versiyonuna göre uyguladıklarını vurgulayan Başkan Özlü, “Bütün konut stokumuzun yaklaşık yüzde 80’i yeni. Biz Marmara depreminden ve 12 Kasım depreminden dersler çıkarmış bir şehiriz. Konut stoku yüzde 80’e yakın oranda yeni olan herhalde bir başka şehir yoktur. O sebeple 23 Kasım 2022 depreminde bir tek can kaybımız olmadı. Tedbir alacağız, tedbir alırsak sorun yok” ifadelerini kullandı.

Bundan birkaç yıl önce Düzce denilince akla deprem geldiğini ve depremlerle anılan bir şehir olmak istemediklerini belirten Özlü, “Biz depremlere karşı tedbir alan, depremlerle anılmayan bir şehir olmak isteriz. Bu şehir, bu coğrafya çok güzel. Düzce’ye ulusal ve uluslar arası marka olmuş 6 otel yatırım yapıyor. Düzce göç alıyor. İnsanları serbest bıraktığınız zaman nereye gidiyorsa, yerleşiyorsa bilin ki orası güzel bir yerdir. Düzce iyi bir yer ki insanlar kalkıp gelip Düzce’ye yerleşiyorlar, 6 adet büyük otel zinciri Düzce’ye yatırım yapıyor. Çok güzel bir şehirde yaşıyoruz, depremlerle anılmayı arzu etmiyoruz. Depremlere karşı tedbir almak istiyoruz. Bunun da yolu dirençli bir şehir inşa etmek ve biz bu şehri inşa ediyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Özlü, deprem şehitlerini rahmetle anarak konuşmasını sonlandırdı.




