ÖNCÜ TV, ÖNCÜ Radyo ve Radyon Kent’te ortak yayınlanan programda konuşan Prof. Dr. Sözbir Düzce Üniversitesi’nin alt yapısının oldukça kuvvetli olduğunu ve iyi bir eğitim kadrosunun olduğunu belirtti.

Düzce Üniversitesi’nin TÜBİTAK ile bağını anlatan Sözbir, “ Türkiye’nin TÜBİTAK bilimsel ve araştırma yapan hem teknolojik olarak hem de bilimsel olarak araştırma yapan önemli kuruluşu.  Şu anda Sanayi Bakanlığına bağlı bir kuruluş. TÜBİTAK’ın bir finans tarafı var bir de enstitüleri var.  Birçok enstitüsü var. Hepsi hem bilimsel çalışmalar hem de Türkiye’ye gerekli olan yüksek teknolojik ürünleri üretiyorlar. Aynı zamanda hem üretirken de Türkiye’de teknolojik ekosistemi de geliştiren kurumlar. Biz orada Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu, kimsenin üretemediği yurt dışından almak zorunda kaldığımız ürünleri geliştirmeye çalıştık.

4-30

Bunlar, çeşitli silah sistemleri, çeşitli bataryalar, yani Türkiye’nin parasıyla alamadığı ürünleri orada üretmeye çalıştık. Geliştirip üretmeye çalıştık. Bunları yerleştirdik. TÜBİTAK Uzay’da da çalıştım. Baş Uzman Araştırmacı olarak. Orada da İmece uydusunun projesinin geliştirilmesi, tasarımı -çünkü proje tasarımı uzun bir süreç- İmece uydusu 2015’te başladı ama alt sistemleri üretilmişti. Sistem bazındaki proje 2015’te başladı. Geçen dönem 2022’nin sonunda hazır hâlde gönderildi. 2023’ün mayıs ayında da fırlatıldı Amerika’dan. Türkiye şu anda hem kamerasıyla hem alt sistemleriyle hem gözlem uydusu yapabilen sistem bazında hem haberleşme üretebilen bir ülke” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTEMİZİN ALTYAPISI OLDUKÇA KUVVETLİ”

Düzce Üniversitesi’nin  iyi bir eğitim kadrosu olduğunu aktaran Sözbir sözlerine şu şekilde devam etti;  “Üniversitemizin altyapısı oldukça kuvvetli. İyi bir eğitim kadrosu var. Laboratuvar imkânları gerçekten güçlü. Siz Düzce Üniversitesi’ni alıp İstanbul’a ve Ankara’ya götürseniz ilk 20’ye girer. Hem öğretim üyesi bazında hem de kabiliyetler açısından değerlendirirsek ciddi bir yerde.

“ÜNİVERSİTEMİZ GÜZEL İŞLERE İMZA ATACAK”

Biz buranın röntgenini çektik. Kabiliyetimizi öğrendik, neredeyiz, nerede zayıfız? Mesela uzay teknolojilerinde de baktık, uzay teknolojisinde yaptığımız yayınlarla hemen Düzce Üniversitesi bir sınıfa girmiş. Burada bir altyapı var diye söylüyor. Halbuki yok şu anda biz sadece yayın yaptık. Biz altyapı daha kuramadık. Projelerimiz var. Benim bir projem var. Türksat’la bugün de bir protokol hazırladık. Yabancı bir ülkedeki üniversiteyle ortak yüksek lisans programı kurmak. Düzce Üniversitesi Avrupa’daki bir üniversiteyle TÜRKSAT desteğiyle ortak bir projeyle beraber belki bir program açacağız. Yüksek lisans programında. Tabi bu sadece böyle değil, Düzce’nin diyelim ki bizim misyonumuz nedir? Düzce’de misyonumuz çevre ve sağlık. Sağlıkta da bunu yapmamız gerekiyor, çevrede de yapmamız gerekiyor. Bunların hepsini tek tek planladık. Zaman içinde bunları siz de duyacaksınız. Düzce’miz, üniversitemiz güzel işlere imza atacak.”

“5 ÜNİVERSİTEDEN BİR TANESİYİZ”

Rektö Sözbir Düzce Üniversitesi’nin Düzce’ye ve bölgeye katmış olduğu vizyonu değerlendirdi. Üniversitenin sağlık ve çevre alanlarında misyon geliştirdiğinden bahseden Sözbir,  “YÖK’ün bize verdiği bir görev var. Çevre ve sağlık teknolojilerinde istasyon yöneticisi olmak istiyoruz, yani bize öyle görev verilmiş. 5 üniversiteden bir tanesiyiz. Demişler ki, siz sağlık ve çevrede ihtisas yönetici olacaksınız. Biz de bu misyonumuzu devam ettiriyoruz. Bunun yanında burada 3 tane organize sanayi var. Biz büyük sektörlerin ARGE’sini nasıl yapabiliriz, nasıl destek olabiliriz, onlarla ilgili de altyapıyı kuruyoruz” ifadelerini kullandı. HABER- ECE MUTLU