Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Çocuk İstismarı ve İhmali” başlıklı panel, online olarak gerçekleştirildi.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, çocuk istismarı ve ihmalinin son yıllarda medyaya fazlaca yansıyan ve haberlere konu olan önemli ve yaygın bir mesele olduğunu vurguladı. Bu kavrama karşı hassasiyetin azaldığını ve sıradanlaşarak içinin boşaldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Koç, amaçlarını; konuyla ilgili yeni bir kavramsallaştırma meydana getirmek, ihmal ve istismara maruz kalma riski yüksek çocukları korumak ve bu süreci yaşamış çocuklara katkı sağlamak şeklinde açıkladı.

Programın ilk konuşmacısı Uzm. Psk. Danışman Hilal Yıldırım, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre çocuk istismarının; çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen, bir yetişkin, toplum ya da devlet tarafından bilerek veya bilmeyerek uygulanan tüm davranışları içerdiğini ifade etti. Yıldırım ihmali ise çocuğun beslenme, giyinme, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını ve karşılanmayan duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılamakta başarısız olma, uygun büyüme ve gelişim konusunda denetim eksikliği gösterme şeklinde tanımlayarak fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel istismar türlerini örneklerle açıkladı.

Programın diğer konuşmacısı Uzm. Psk. Dan. Merve Sayıkoğlu Uçar, “Çocuk İstismarı ve İhmali İle İlişkili Nörobiyolojik ve Klinik Sonuçlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, panelin bir diğer konuşmacısı Uzm. Psk. Dan. Ümit Bayın ise “Çocuk İstismarı ve İhmali Göstergeleri” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Uzm. Psk. Dan. Özge Akıncı Gökdal’ın “İstismar ve İhmalde Risk Faktörleri” sunumuyla devam eden panelde; Uzm. Psk. Dan. Şehide Kelek “Çocuk İstismarı ve İhmalinde Önleyici Çalışmalar” ve son olarak da Uzm. Psk. Dan. Musa Yıldırım ise “Çocuk İstismarında İlk Görüşme ve Bildirim” başlıklı konuşmasıyla bilgi ve deneyimlerini aktardı.

 “Çocuk İstismarı ve İhmali” başlıklı panel katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.