Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Sıfır Atık Eğitim Projesi”, çocukların doğal varlıkların korunması, doğa dostu tüketim alışkanlıkları, atık yönetimi gibi konularda farkındalık geliştirmeleri ve “sıfır atık” yaklaşımını tanımaları amacıyla hazırlandı.

81 il de seçilen pilot okullarda hayata geçirilen proje kapsamında Kaynaşlı İlçesinde pilot okul olarak Kaynaşlı Karaçalı Süperlit İlkokulu seçildi.

“ÇOCUKLAR BU FAALİYETLERİ BENİMSEDİ”

Proje kapsamında hayata geçirilen faaliyetler hakkında Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan Okul Müdürü Özden Ahmetoğlu “çocukların küçük yaşlarda sorumluluk bilinci ve tasarruf becerisini kazanmaları amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu proje ile önemli mesafeler kat ettik. Henüz başlangıç aşamasında olmamıza rağmen öğrencilerimizin bu faaliyetleri benimsemeleri ve evlerinde aileleriyle de paylaşmaları bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Yürütülen çalışmalar kapsamında öğrencilerin de dahil edilerek yapılan ürünler, vatandaşların ve velilerin de takdirini topluyor.

SIFIR ATIK KÜTÜPHANESİ

Okula yaptığı bağışlarla bilinen Bölgenin güçlü fabrikalarından Süperlit Fabrikasında üretim artığı olarak nitelendirilen boru parçaları, Okul Müdürü Özden Ahmetoğlu’nun organize etmesiyle öğrencilerle birlikte boyanarak kitaplık haline getirildi.

GERİ DÖNÜŞÜM SAKSILARI

Ayrıca yine öğrenciler tarafından çeşitli geri dönüşüm ve kullanılmayan kıyafetler değerlendirilerek yapılan çiçek saksıları, içlerine dikilen çiçeklerle birlikte okulun muhtelif yerlerinde sergileniyor.

Çiçeklerin günlük bakımları da yine öğretmenlerinin gözetiminde öğrencilere yaptırılarak sorumluluk ve doğa bilinci kazanımları güçlendiriliyor.

OKUL KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETİYOR

Bakanlık tarafından sağlanan kaynakla okulun çatısına inşa edilen güneş enerji sistemi sayesinde okul kendi elektriğini kendi üreterek, hem enerji tasarrufu sağlıyor hem de yenilenebilir enerji sistemine katkı sağlamış oluyor.

Ayrıca kendi enerjisini ürettiği sistemi öğrencilere açık ve erişilebilir ekranlarla an be an sergileyen okul yönetimi, okulda eğitim gören tüm öğrencilerin küçük yaşlarda bu sisteme aşina olmasını sağlayarak hayat boyu kalıcı bilgi olmasını sağlıyor.

ENERJİ TASARRUFU ALANINDA KAYNAŞLI’DA TEK OKUL

Yenilenebilir güneş enerji sisteminin yanısıra fotoselli ışıklar ve musluklarında bulunduğu okulda, enerji tasarrufu maksimum seviyeye çıkarılırken, geri dönüşüm atıklarının değerlendirilerek tekrar kullanıma sunulması noktasında yürüttüğü faaliyetlerle bütün vatandaşların takdirini toplayan Kaynaşlı Karaçalı Süperlit İlkokulu Müdürü Özden Ahmetoğlu “bu daha projenin başlangıç aşaması. İnşallah kademe kademe artırarak önümüzdeki süreçte yüzde 100 yenilenebilir enerji sistemi kullanan bir okul olacağız, hedefimiz bu yönde.” Dedi.

ÖĞRENCİLER DE ÇOK MEMNUN

Öte yandan projelere katkı sağlayan okul öğrencilerinin, kendilerine yüklenen sorumluluktan memnun kaldıkları gözlemlenirken, “Hedef Sıfır Atık” projesi kapsamında evlerinde ve okullarında yürütülen tasarruf tedbirlerini büyük bir özveriyle destekledikleri gözlerden kaçmadı.

Konuya ilişkin Öncü Haber mikrofonuna konuşan öğrenciler şunları söyledi…

“Eren Albayrak, 4/B sınıfındayım. Okulumuz çevre dostu projesinde yer alıyor. Çevre dostu projesi kapsamında okulumuza yeni şeyler geldi.  Güneş paneli takıldı, musluklar değişti. Işıklar sensörlü oldu ve enerji tasarrufu sağlandı. Bana çok bir şey katmadı ama okulumuza tasarruf oldu. Evde de televizyonun fişini yatmadan çekiyoruz. “

“Ayşe Yüsra Gürpınar, 3/B sınıfındayım. Okulumuzun adı Karaçalı Superlit İlkokulu. Çevremizi ve doğamızı korumalıyız. Okulumuzun da bu projede yer almasından mutluyum.

“Muhammet Efe, 4/B sınıfındayım. Okulumuz çevre dostu okullardan bir tanesi bunun için çok mutluyum. Bu kapsamda çok güzel değişiklikler oluyor. Evimde de okulda ki öğrendiklerimizi uyguluyorum.