Düzce Üniversitesi  Mühendislik Fakültesi tarafından, birçok mühendislik alanını kapsayan geniş katılımlı bir organizasyon gerçekleştirmek ve bir sinerji ortamı oluşturmak amacıyla düzenlenen Ulusal Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu Cumhuriyet Konferans Salonu’nda başladı.

Üç gün sürecek olan UMAS’15 programına, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlyas Uygur, kamu ve özel sektör temsilcileri, ülkemizin birçok üniversitesinden akademisyenler, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

 4 FARKLI DERGİDE YAYINLANACAK

İlk kez Düzce Üniversitesinde düzenlenen Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. İlyas Uygur, günümüz dünyasında gelişmişlik seviyesini ve refah düzeyini attırmayı hedefleyen ülkelerin, mühendislik bilimlerine ve AR-GE faaliyetlerine verdiği desteğin önemine vurgu yaptı.

Sempozyumda, 53 farklı üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarından 200’ün üzerinde genişletilmiş özet ile 162 tam metnin bildiri olarak kabul edildiğini söyleyen Prof. Dr. İlyas Uygur, “Bu süreçte her bildiri en az iki farklı hakem tarafından değerlendirilmiştir. Sempozyumumuzun öne çıkan özelliklerinden biri de sempozyum kapsamında sunulan bildirilerin dört farklı dergide değerlendirilecek olmasıdır. Bu sayede sempozyumda sunulan araştırma faaliyetlerinin kalıcı ve ulaşılabilir olması hedeflenmiştir.” dedi. Organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

BİLİM TOPLUM İÇİNDİR

Mühendisliğin insanlığın faydasına ve yararına kullanıldığı sürece önemli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise şunları kaydetti:

“sürdürebilirlik çok önemli. Bizler Üniversitemizin kuruluşundan bu yana hiçbir zaman ‘Bilim bilim içindir.’ mantığı ile hareket eden akademisyenler olmadık. Olmamaya çalıştık. ‘Bilim toplum içindir.’ düşüncesi ile hepimiz ürettiğimiz ürünlerin değerini, faydalarını, bilimin hangi alanında çalışıyor olursak olalım, toplumun bir kesimine sosyal, ekonomik ve kültürel değer üretiyor olmasını hedefliyoruz.”

Rektör Çakar’ın konuşmasının ardından kürsüye davet edilen TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik, mühendisliğin, bilimle insanlık arasında köprü kuran bir uygulama olduğunu ifade ederek “Bilimsel güç, bir ülkede teknolojik gücü doğurur. Teknolojik güç ve ekonomik güç, uluslararası itibar ve insanlığın refahı demektir.” dedi. Prof. Dr. Mehmet Çelik, Düzce Üniversitesinden kendisine davet geldiğinde akademisyenlere olan destekleri değil, sanayiye olan destekleri anlatmayı daha uygun gördüklerini dile getirdi.

Çelik,“ Sanayiye olan desteklere özellikle üniversite hocalarımızı, araştırmacılarımızı ne kadar dahil edebilirsek teknolojik güce, askeri güce, uluslararası itibara ulaşabilmemiz bu kadar mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

BU SEVİNDİRİCİ BİR HABER

Üniversite-Sanayi İşbirliği Destekleme Programına en fazla başvuru yapan üniversiteleri sıralayan Prof. Dr. Mehmet Çelik, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nin ardından Düzce Üniversitesi’nin en çok başvuru yapan üçüncü üniversite olduğunu söyleyerek, “Bu sevindirici bir haber. Bu bölgede demek ki akademisyenlerimiz, sanayicilerimiz ile çalışmak için 180 üniversite içinde öne çıkmış durumda. Sizleri tebrik ediyorum.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, TÜBİTAK tarafından sağlanan Destek programlarına yönelik sunumuyla konuşmasını noktaladı.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik’e, Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından hediyesi ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Sempozyumun ilk günü, Enerji, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Makine, Orman, İnşaat ile Mühendislik Eğitimi ana başlıklarında konusunda uzman akademisyenlerin katılımıyla sabah ve öğleden sonra olmak üzere farklı salonlarda gerçekleştirilen oturumlarla sona erdi.