Etkinlikler kapsamında kuyumculukta yer alan telkâri, ajur ve son zamanlarda Düzce’de ön plana çıkan bıçak süslemeciliği ile ilgili bilgileri öğrencilerle paylaşan Dr. Yusuf Parlak, atölye çalışmalarında ise geleneksel yöntemlerle hazırlanan ebrûlu hat levhasının yapılışını uygulamalı olarak gösterdi. Özellikle levhaların yapılışında kullanılan geleneksel yapıştırma yöntemleri, kullanılan malzemeler ve süsleme teknikleri hakkında bilgiler veren Parlak, geçmişten günümüze kimlik mirasımız olan Geleneksel Türk Sanatları’nı gelecek nesillere aktarmanın çok önemli olduğunu belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Parlak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 vizyon hedefleri içerisinde yer alan Geleneksel Türk Sanatları’nı; tanıma, anlama, gelecek nesillere aktarma ve her anlamda yeterliliğe sahip meslek elemanı yetiştirilmesinin önemini yaptığı uygulamalı çalışmalarla öğrencilere aktardı.

“Sanatsal beceriler lise döneminde kalıcı olarak gelişiyor”

Geleneksel Türk Sanatlarının tanıtılması ve yaşatılması konusunda da düşüncelerini dile getiren Parlak, “Özellikle Meslek Lisesi El Sanatları bölümleri ve güzel sanatlar liselerini çok önemsiyorum. Meslek liselerinden mezun olan öğrencilerimiz, ön lisans ve lisans programlarına yerleşebiliyor. Geleneksel Türk Sanatları bölümünde temelleri atılmış olan öğrencilerimiz, bu bölümlerden mezun olduklarında yüksek lisans ve doktora programları ile alanlarında uzmanlaşabiliyor. Biz bu öğrencileri alanlarında daha iyi yönlendirip, geleceğe hazırlayabiliriz. Sanatsal beceriler lise döneminde kalıcı olarak gelişiyor. Özellikle El Sanatları bölümünden mezun olan öğrencilerin El Sanatları ve Geleneksel Türk Sanatları bölümlerine yönlendirilmeleri çok önemli. Kültürümüzü gelecek nesillere aktarmanın önemini öğrencilerimize anlatmaya çalıştık. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle öğrencilerimizin sanat ve tasarım fakültelerine nasıl yerleşecekleri konusunda bilgiler verdik. Etkinliklerde sınav sistemi hakkında sorular yönelten öğrencilerin olması, bu alana olan ilginin ve etkinliğimizin iyi bir amaca hizmet ettiğini göstermiş oldu. Başta okul müdürlerimiz olmak üzere etkinlikte emekleri olan tüm hocalarıma teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.

Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden ziyaret

Öte yandan Düzce Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri rehberliğinde Düzce Üniversitesi’ni ziyaret ederek üniversite eğitimi ve kampüs yaşamı hakkında önemli deneyimler kazandı.

İki gün süresince iki farklı grup şeklinde Düzce Üniversitesi’ni ziyaret eden Düzce Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin ilk durağı mühendislik fakültesi oldu. Öğrencilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara, fakülteyi tanıtarak eğitim-öğretim faaliyetleri, uygulama imkanları ve sosyal olanaklar hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Konuk öğrenciler, mühendislik fakültesinin ardından Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ni ziyaret etti. Spor Bilimleri Fakültesi’ne başvuru koşulları, bölümleri, sosyal ve kültürel etkinlikler, mezunların istihdam imkanlarıyla ilgili faydalı bilgiler aktaran üniversite yetkilileri öğrencilerin merak ettiği konulara ışık tuttu.

Düzce Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri son olarak Düzce Üniversitesi Yemekhanesi olan Karavana Mutfağı’nda konuk edilerek yemek ikramında bulunuldu. Öğrenciler Düzce Üniversitesi’nin kendilerine gösterdiği yakın ilgi için teşekkürlerini iletti.