Düzce'de Cumhuriyet’in 93. yılı kutlamaları dolayısıyla anlamlı bir çalışma yapıldı. Düzce Gençlik Merkezi'nde İşaret Dili Kursu'na katılan kursiyerler, İstiklal Marşı'nı işaret diliyle okudu. Eğitmenliğini Arzu Gül Taşoluk yapığı kursa katılarak işaret dili öğrenen kursiyerler, işitme engellilerin sesi olmak için İstiklal Marşı'nın 2 kıtasını işaret dili ile seslendirdi. İstiklal Marşı'nın sözlerini sabırla ve büyük istekle belki de onlarca kez tekrarlayan kursiyerlerin azimleri duygulu anlar yaşattı.

Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Kursu Öğretmeni Arzu Gül Taşoluk, Düzce’de çok yüksek oranda işitme engelli bireyin olduğunu ifade ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Taşoluk, “İşaret dilinde çok büyük bir yoğunluk var. Hem çok güncel olması sebebi ile hem de meslek edindirme konusunda çeşitli çalışmalar olduğu için çok yaygın bir şekilde talep görüyor. Şu an da 60 kişilik bir sınıfımız var. Yaklaşık 14 Şubat tarihinde kursumuz bitecek. Burada biz gençlerimize ilk önce iletişim kurmayı öğretiyoruz. İşitme engellilerin farkındalıklarını öncelikle onlara anlatıyoruz.” dedi.

İşaret dili ile İstiklal Marşı'nı öğrenen kursiyerler ise bu çalışmadan hem mutlu hem de gururluydular. İşitme engelli bireyleri anlamak için bu kursa başladıklarını ifade eden kuriyerler, düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “Engelli bireyleri anlamak ve empati kurmak istiyoruz. Onları diğer insanlardan ayırmamak istiyoruz. Onlar ne hissediyorsa biz de onu hissetmeye çalışıyoruz. Çünkü onlar bizimle göz ve mimikleriyle iletişim kurmaya çalışıyorlar. Biz de onlara sizin gibiyiz demeye çalışıyoruz.”