TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın Düzce Osman Kuyumcu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlediği etkinlikte okul öğrencilerinin bilimsel çalışmaları sergilendi.

Osman Kuyumcu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen fuar Düzce Belediyesine ait mehter takımının gösterisiyle başladı. Mehter takımının gösterisinin ardından açılış kurdelesi kesilen fuar vatandaşlar tarafından da ilgi gördü.

20 proje sergilendi
Osman Kuyumcu İmam Hatip Lisesi Biyoloji öğretmeni Yusuf Aydın Erkan, fuarda 20 proje hazırladıklarını belirterek öğrencilerin fuar sayesinde bilimsel çalışmalarda nasıl davranmaları gerektiğini öğrendiklerini kaydederek şöyle konuştu:

“Bunlardan 10 tanesi bilimsel araştırma diğer 10 tanesi de bilgi araştırma ve tasarım projeleri. Öğrencilerimiz bu fuarlar sayesinde bilim yolunda bilimsel araştırma tekniklerini öğrendiler, bilimsel çalışma yöntemlerini öğrendiler bununla birlikte ortaya bilimsel ürünler çıkartmak için çalışmalarda bulundular.”



“Atık maddeleri tekrar hayata kazandırmak”
Öğrencilerin projelerinin sergilendiği fuarda, atık malzemeleri hayata kazandırarak mantar yetiştiren okul öğrencilerinden Tamer Kahraman arkadaşlarıyla birlikte yaptığı projeyi şöyle anlattı:

“Projemizin amacı atık maddeleri tekrar hayata kazandırmaktır. Fındık zurufu, saman atığı veya buğday atığıyla mantar yetiştirdik. İlk önce ön araştırmamızı yaptık. Hangi maddeyi nasıl ve ne süreçte kullanacağımızı, yetişme sürecini düşündük araştırdık daha sonra fındık, saman ve buğday karışımını 1 saat boyunca kaynatarak pastörize ettik. Daha sonra bunları 1 gün boyunca bir çuvalın içerisinde bekleterek süzdük ki sadece kendi içindeki nemi kalsın. Sonra paketlerin içine ölçülerle içine koyduk. Bu şekilde 10 kat yaparak hazırladık. Karanlık ve nemli bir ortama koyduk, 20 gün beklettik. Daha sonra ki 10 gün boyunca günde 8 saat flüoresan lamba ışığı gördü. 30-35 gün sonunda gün geçtikçe verim vermeye başlıyor. Toplamda 3 verim aldık. İşimiz bittikten sonra kalanını da gübre olarak kullanabiliyoruz.”



“Tamamen doğal katı parfüm”
Tamamen doğal ürünlerden katı parfüm yapan Emir Kaba ve proje arkadaşları ise çalışmalarını şu sözlerle anlattı:

“Biz doğal ürünlerle katı parfüm ürettik. Tamamen sağlıklı. Ham maddesi olarak balmumu kullandık. Balmumunun kokusunu yaymak için susam yağı ve aynı zaman da kendimizin ürettiği ve aldığımız esansları kullandık. Bir çocuk evde görüp yerse hiçbir zararı olmayacaktır. Amacımız normalde kullanılan zararlı parfümleri daha doğallaştırmak ve zararsız hale getirmekti ve biz bunu başardık.”



Belediyeye sunacaklar
Okul öğrencileri hazırladıkları “Güvenli Okul Yolu Projesi” ile okul güzergahında daha güvenli bisiklet kullanımını amaçları. Projenin mimarları olan Muhammet Eren Akdemir ve arkadaşları, hazırladıkları projeyi daha kapsamlı hale getirip Düzce Belediyesine sunacaklarını söyledi.
Akdemir, “Bizim projemizin amacı güvenli oluk yolu. Öncelikle yol haritamız belirledik. Potansiyel ve sorunları belirlemek için anket çalışması, adres tespitleri yaptık. Anket verilerinin sonuçlanması sonunda adresleri harita üzerine aktardık. Adreslere en yakın ve kestirme güzergahları belirledik. Sonra araziye çıkarak güzergahın uygunluğunu tespit ederek raporladık. Slayt hazırladık. En uygun yolları belirleyip Belediyemize sunmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.




Haber: H.GÜRSOY