DEVA Partisi Düzce İl Başkanı Murat Caymaz, düzenledikleri esnaf ziyaretleri ile ilgili izlenimlerini Öncü Haber Mikrofonlarına anlattı. Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle Düzceli esnafların zor bir süreçten geçtiğini belirten Caymaz, esnaflara yönelik verilen desteklerin de yetersiz bulduklarını söyledi.

“Birçok işletme devren satılık durumda”

Caymaz, “Hepimizin malumu ve esnafında gündeminde ekonomik problemler var. Pandemi sürecinin de etkisiyle yeteri kadar kazanamadıklarını ve hatta siftah yapamadıklarını söyleyen esnaflarımız da var. Doğal olarak hal böyle olunca, destek beklentisi de var devletten ve bu konuda da çok büyük eksikliler olduğuna dair bilgiler alıyoruz. Vaat edilen desteklerin çok sınırlı bir ölçüde olduğundan bahsediyorlar. Vergi borcunuz olmayacak, yazar kasanız olmayacak gibi çok büyük kriterler var. 500 TL ve 1000 TL gibi destek rakamları var, bu da hepimizin bildiği gibi esnafa çay parası, gerçek bir ihtiyacını karşılamıyor. Bu yüzden de büyük bir ekonomik problem var. Herkesin beklentisi pandemi sürecinin tamamlanması fakat şöyle bir tespitimiz de var. Öyle bir borca girmiş ki esnafımız, onun geri dönmesi çok büyük problem. İnternette ilan sitelerinde, birçok işletmemiz devren satılık durumda” diye konuştu.

“Türkiye ekonomisi her geçen gün daha da kötüye gidiyor”

Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini kaydeden Caymaz, “Genel Başkan Sn. Ali Babacan liderliğinde eğer ki yönetim sorumluluğu alırsak; nasıl ki bakanlık yaptığı dönemlerde ekonomi iyiyse, ülkenin refahı, kişi başı milli gelirin 12.000 $ üstüne çıktığı rakamları gördüyse bu ülke tekrar bunlar yapılabilir, çünkü zamanında yapılmış. İş bitirme belgesine sahip olan bir parti, Deva Partisi. Önemli olan, liyakatli, şeffaf, dürüst insanlar ve yaptığı işin hesabını verebilecek olan insanlar; bunlara görev verildiğinde kendiliğinden güven ortamı oluşacak zaten. Güven ortamı oluştuğunda da yatırımcı korkmadan parasını yönlendirebilecek, yurtdışından yatırımlar gelebilecek. Ülkemizde zengin dediğimiz kesimin banka hesapları yurtdışına çıkmış. Güvence altında olmak istiyorlar, doğal olarak ve böyle böyle darlık oluşuyor. Bu nedenle piyasalarda para dönmüyor. Önceden dönen bir para vardı, artık bir döngü yok. Elden çıkan para artık geri dönmüyor. Bakalım inşallah bunlar düzelecek yani” şeklinde konuştu.

“Ülke kurulduğundan beri en kötü dönem”

Merkez Bankası rezervlerinin -48 Milyar Dolar olduğunu ifade eden Caymaz, “İki gün önce merkez bankası hükümete her yıl olduğu gibi bir mektup gönderdi. Bu mektubu okuduğumuzda, Merkez Bankası rezervlerinin -48 Milyar $’da olduğunu anlıyoruz. Ali Babacan bunu dile getiriyordu, kabul edilebilir değildi ancak bu mektup ile açık açık ortada olduğunu görüyoruz. Ülke kurulduğundan beri en kötü dönem, net olarak net” ifadelerini kullandı.

HABER: Savaş ARI