Düzce’de son yıllarda yıldızı parlayan sektörlerden olan konut sektöründe patlama yaşanıyor. Her yerde lüks bloklar yada toplu konutlar yükseliyor. Sokak aralarında yürürken camlarda, çok sayıda satılık ilanı göze çarpıyor. Özellikle internetteki emlak sayfalarına, yüzlerce, binlerce satılık ilanı olduğu biliniyor.


Ancak Konut piyasasında artan arsa ve inşaat maliyetleri, haksız rekabet ve bu alanda ciddi bir yasal düzenlemenin olmayışı, brüt ile net metrekare arasındaki makasın açılmasına neden oluyor. Tabi müşteriler brüt ve net hesabını oturup kendi kendine yapmayınca da ortaya kaos çıkıyor... Konutun metrekaresine otopark, asansör boşluğu ve hatta su depoları eklenebiliyor.


İnşaat sektöründe metrekare sorunuyla karşı karşıya kalınmaması için tüketici dernekleri uyarıyor… Düzce’de yeni kurulan bir dernek olan ve Tüketici hakem heyetine tampon görevi gören Tüketici Hakları Derneği Başkanı Hacer Yılmaz, Brüt metrekare konusunda vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmadığına dikkat çekti ve bu konuda mutlaka ölçüm yapmaları gerektiğini belirtti.

 

Yılmaz, “Konutla ilgili sıkıntılarda 6502 sayılı kanun korumak için hazırlanmıştır. Hakem heyetine başvuracakları evrakları hazırlamalarında yardımcı oluruz. Genelde konutlar ilgili sıkıntılar büyükşehirler de oluyor… Ölçümlerini yaparsa eksikleri gördükleri takdirde derneğimize mutlaka gelsinler. Şuan Düzce’de konutla ilgili gelen bir şikâyet yok. Bunun nedeni haklarını bilmesinden kaynaklanıyor. Evin ölçümünü yapmadığı için bilmeyebilir. Mutlaka brüt metre kara ölçümünü yapsınlar.”dedi.


Yılmaz, konut konusunda olmasa da Düzce’de ağırlıklı olarak banka kredileri konusunda şikayet aldıklarını ifade etti. 


Öte yandan net metrekare hesabını iyi yapmadan satış ofisindeki maket üzerinden konut almaları gerektiği yönünde de uyarıyor. Maketten konut alan tüketici pek çok riski de beraberinde satın alıyor. Projenin tamamlanamama ihtimali bir yanda dururken, ihtişamlı resimlerle süslü gösterişli kataloglarla pazarlanan daireler teslim edildiklerinde beklentilerin çok uzağında da kalabiliyor.

 

Haber;S.Kaşkır