Karadeniz genelinde 8 milyon insanın geçim kaynağı olan ‘yeşil altın’ fındıkta hasadın başlamasına karşın günlerdir belli olmayan fındık taban fiyatı bilmecesi 11 Ağustos’ta çözüldü.

Üreticinin fındığını toplarken bir yandan dört gözle beklediği açıklama devletin zirvesinden gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan, levant kalite fındığın kilogramının 26,5 TL’den, Giresun kalite fındığın ise 27 TL’den alınacağını açıklamıştı. Öte yandan yaklaşık 20 gündür hasat devam ederken sezonun ilk ürünleri de pazara inmeye başladı.

Fındıkta bu sezon geçerli olacak fiyatların belli olması, serbest piyasaya da üretici yararına yansıdı. Açıklamadan önce 22,5 TL olan 50 randıman kabuklu fındığın kilogramı bir haftadır 24 TL’den işlem görüyor.

İLERLEYEN ZAMANDA FİYATLAR NE OLACAK?

Fındık pazarında Türkiye’de tekel olan İtalyan Ferrero’nun fındık alımıyla ilgili bu sezon geçerli olacak politikasını henüz belirlemediği ve Düzce’deki fabrikasında alıma başlamadığı öğrenildi. Bu ortamda fındıkta kesin bir fiyat oluşmazken Ferrero’nun alıma başlamasıyla fındık fiyatında bir miktar düşüş yaşanması bekleniyor.

Öte yandan fiyat ve TMO’nun müdahale alımı yapacağı açıklamasının ardından gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çevrildi. Geçen yıl 19 Ağustos tarihinde alımlara başlayan TMO’dan bu sezon alımlarla ilgili henüz açıklama yapmadı. TMO’nun Ağustos sonunda devreye gireceği konuşulurken alımın başlamasının serbest piyasa fiyatlarına da olumlu yansıyacağı ön görülüyor. Bu karşılık TMO’nun alımlarda çok fazla şart koşması nedeniyle üretici mecburen tüccarla karşı karşıya gelmek zorunda kalıyor.

Tüm bu gelişmeler göz önünde tutulduğunda serbest piyasada fındık fiyatının 23-26 TL bandında seyretmesi bekleniyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN