Yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizde ilk kez görüldüğü 2020’de büyükşehirlerden küçük şehirlere göçün artması ve konuta olan talebin artması hem düşük faiz hem de kredi koşullarının cazip olması konut satışlarında rekoru getirmişti.

Son dönemdeyse kredi koşullarının zorlaşması, faiz artırımı ve enflasyonun yüksek olması ev sahibi olmak isteyenleri vurmuş zamların inşaat malzemelerine de yansımasıyla konut maliyetleri artmıştı. Tüm bu nedenlerin yansıması olarak konut fiyatlarındaki kontrol edilemeyen artış nedeniyle satışlar dibi görmüştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladığı verilere göre konut sektöründe toparlanma eğilimi görüldü. Türkiye genelinde konut satışları bir süredir düşüşteyken eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 oranında artarak 147 bin 143 oldu.

DÜZCE’DE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Düzce’deyse ağustosta yüzde 27 düşüşle çakılan konut satışlarındaki düşüş ülke genelinin aksine eylül ayında da devam etti. Düzce’de konut satışları geçen senenin aynı ayına göre eylülde yüzde 6,2 oranında düştü. Eylül ayında Düzce’de 714 konutun satışı yapıldı. Bu konutların yüzde 73,5’iniyse ikinci el konutla oluşturdu. İlk satışı yapılan konutların sayısı 189 olurken, ikinci elde bu sayı 525 oldu.

HABER: Mehmet GÜNESEN