Düzce'de 2003 yılında başlayan 5084 sayılı Teşvik Yasası, 31 Aralık 2008 tarihinde dönem itibariyle sona erdi. Fakat 2007 yılı ve sonrası yapılan ya da devam eden yatırımlar için teşvik 2012 yılında sona erecek. Teşviğin sadece yeni yatırımlar için geçerli olması sorunları da beraberinde getiriyor.

Teşvik Yasası'nın sona erdiği 49 il arasında bulunan Düzce'de teşviğin genel olarak uzatılması bekleniyor. Konu hakkında görüşlerini aldığımız Düzce Milletvekilleri Celal Erbay ve Metin Kaşıkoğlu, bugün Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın il genelinde uzatılması yönünde bir görüşme yapacaklarını söylediler.

Düzce'deki bir çok işletme ve şirketin 5 yıldır yararlandığı teşvik yasasının sona ermesi ile birlikte işverenler sıkıntılı günler bekliyor. Sigorta primlerini yüzde 50 daha fazla ödeyecek olan işverenler özellikle ekonomik kriz etkilerinin fazlasıyla hissedildiği şu günlerde teşviğin uzatılması yönünde ortak görüş bildiriyorlar. Teşviğin yalnız yeni yatırımları kapsaması ise tepkiyle karşılanıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın teşvik uzatıldı yönünde yaptığı açıklamaya ilk etapta sevinen Düzce'deki işverenler, teşviğin sadece 2007 yılı ve sonrasını kapsadığını öğrendiklerinde büyük şok yaşadılar. Bakanlığın, 31 Aralık 2008 itibariyle teşviğin sona erdiği 49 ilde genel anlamda teşviğin uzatılması yönünde çalışma başlatması bekleniyor. Teşviğin uzatılmaması halinde ise kriz nedeniyle zor günler yaşayan bir çok şirketin, yüzde 50 fazla ödeyecekleri sigorta primleri yüzünden işçi çıkartmak zorunda kalacağı görüşü ön plana çıkıyor.

Öte yandan Düzce'deki işletmelerin yüzde 95'inin yararlandığı Teşvik Yasası ile ilgili Düzce Milletvekillerinin girişimlerinin ne yönde sonuç vereceği ise ilerleyen günlerde netlik kazanacak.