Damak çatlatan lezzetiyle Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi, Düzce’nin coğrafi işaret tescilli ürünü Konuralp Pirinci’nde çiftçilerin yıllardır süregelen problemi tarih olacak. Düzce İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kabul gören “Konuralp Pirinci Üretim Geliştirme Kompleksi Projesi” kısa zamanda hayata geçmesiyle Konuralp Pirinci’nin marka değerinin gelişmesine katkı sağlayacak.

300 kilometrelik yol çilesi bitiyor

Her yıl çeltik hasadında çiftçilerin büyük sıkıntı çektiği kurutma ve işleme sorunları kurulacak tesisle son bulacak. Çeltik hasadı ile birlikte üreticiler, 300 kilometre uzaklıktaki kurutma tesislerine götürmek zorunda kalmayarak nakliye işleminin getirdiği ek maliyetten kurtulacak. Üretimi uzun yıllara dayanan ve yerel bir marka olan Konuralp Pirinci’nin üretim ve pazarlama potansiyelinin geliştirilmesinde engel teşkil eden sorunlar proje ile nihai çözüme kavuşacak.

Genç üretimine teşvik

Proje ile çiftçilerin üretimde karşılaştığı girdi maliyetleri düşürülerek yüksek gelir elde etmeleri, geleneksel tarımsal üretim anlayışından modern üretim tekniklerine geçilmesi ve verimliliğin artırılması hedefleniyor.  Çeltik üretimindeki kronik sorunların çözümlenerek ekim alanlarının genişletilmesi ve özellikle gençlere yönelik projede teşvikler verilerek tarımsal istihdamın artması amaçlanıyor.

Toplam değeri 12 milyon 493 bin TL

Toplam yatırım değeri 12 milyon 493 bin 458 TL olan projenin 9 milyon 169 bin 458 TL’sinin bakanlık sağlayacak. Geri kalan kısım ise Düzce İl Özel İdaresi tarafından finanse edilecektir. Proje ile kurulacak Kompleks içerisinde 500 metrekare kapalı alanda çeltik işleme tesisi, paketleme tesisi ve çeltik kurutma tesisi kurulumu yapılacak olup, saha çalışmalarında kullanılmak üzere lazerli tesviye ekipmanları satın alınacak.

Bölgeye hizmet edecek

Düzce’de olduğu gibi bölge illerdeki çeltik üretiminde karşılaşılan benzer sorunların çözülmesine de katkı sunulacak olan proje, Düzce’de ekimi yapılan 2 bin dekar, Bolu’da 400 dekar ve Sakarya’da bin dekar olmak üzere toplamda 3 bin 400 dekar alanda yetiştirilen pirinç bu tesiste işlenebilecek.