Resmi hasat tarihlerini beklemeyen üreticiler Karadeniz genelinde fındık bahçelerine girerek ürününü toplamaya başladı. Öte yandan Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ‘Hasattan önce taban fiyatı açıklayacağız’ sözlerine rağmen fındıkta fiyat bilmecesi henüz çözülmedi. Üreticinin gözü kulağı açıklanacak fiyattayken fındıkla ilgili söylemleriyle dikkat çeken Demokrat Parti Ordu Milletvekili partisinin Ordu İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi.

“MALİYETLER YÜZDE YÜZ ARTTI”

Fındık fiyatının bir an önce 35 TL olarak açıklanması çağrısını yineleyen Enginyurt, “Bugün 4. gün. Fındık hasadı devam ediyor. Fındık harmana inmeye başladı ama fındık üreticisi endişeli. Fındık üreticisi ne yapacağını bilmiyor. Valilik amele ücreti 120 TL diyor ama 180 TL’nin altında amele yok. Benzin, mazot, gübre, ilaç, zeytinyağından şekerinden tuzuna her şey yüzde yüz artmış. Maliyetler yüzde artmış ama hala iktidar fındık taban fiyatını açıklamadı. İktidar partisi milletvekilleri ortalıkta yoklar. İyi ki yoklar. Çünkü ortalıkta olan da ne dediğini bilmiyor.” dedi.

BATI’DA MALİYET 5 TL DİYEN VEKİLE SERT TEPKİ

AK Parti Ordu Milletvekili Şener Yediyldız’ın ‘Batı’da fındık maliyeti 5 TL’ sözünü de sert bir şekilde eleştiren Enginyurt, “Önceki gün Şener Yediyıldız diyor ki Batı’da fındık maliyeti 5 TL, dolayısıyla onlar çok kazanıyor. Şener Bey, doktorsun. Matematik hesabı bilmiyor musun? Batı’da maliyet 5 TL diyerek o insanlar devleti soyuyor mu demek istiyorsun? Devletin sırtından geçen mi demek istiyorsun. Yediyıldız’ı Batı’daki fındık üreticisine havale ediyorum.” diye konuştu.

“ZAM İSTEMİYORUZ, GEÇEN YILKİ GİBİ 3.5 DOLAR OLSUN”

Fındığa zam değil, geçen seneki gibi 3.5 dolar seviyesinde olmasını istediklerini belirten Enginyurt, “Demokrat Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanının fındığa vereceği ücret en az 35 TL olmalıdır. Geçen sene 22.5 TL olarak açıklanan fındık taban fiyatı 3.5 dolardı. Bugün de 3.5 dolar olarak açıklansa 32-33 TL’ye gelir. 2 TL de doğrudan gelir desteği verildiğinde 35 TL eder. Biz herhangi bir artış talep etmiyoruz. Diyoruz ki geçen sene fındığa ne verdiyseniz bu sene de aynısını verin. Ama iktidar partisinin milletvekilleri ses çıkarmıyor, konuşmuyor, basına demeç vermiyor. AK Partililer’in dışında hiçbir yere gitmiyorlar. Buralarda bari söyleyin. Ne olacak fındık?” dedi.

“İKTİDAR VEKİLLERİ FİYAT YÜKSEK AÇIKLANIRSA ‘ÇOK ÇALIŞTIK’ DİYECEKLER”

İktidar partisinin Karadeniz’deki vekillerini de fındık konusunda suskun kalmakla suçlayan Enginyurt, “Muhtemelen fındık bölgesindeki AK Parti vekilleri şunu bekliyor. Sayın Cumhurbaşkanı iyi bir fiyat verirse gazetelere boy boy teşekkür ilanı verecekler. Televizyonlara çıkıp ‘Fındığın fiyatını biz yükselttik. Biz çok çalıştık.” diyecekler. İnşallah fındık fiyatı yüksek verilir de bunlar da sevinir teşekkür ederler.” İfadelerini kullandı.

“FINDIK BU, PATATES SOĞAN DEĞİL”

Fındık fiyatı önerilerini yüksek olduğu gerekçesiyle eleştirenlere de seslenen Enginyurt, “Hele bazıları sosyal medyada yazıp çiziyor. ‘Fındık 35 TL olur mu? Kuruyemişçide 100 TL. Biz nasıl alıp yiyeceğiz?’ Bu fındık patates soan gibi her gün alınıp evde yemek yapılan bir şey değil. Bu fındık endüstri, sanayi ürünü. Bu fındık dünya endüstrisinde kullanılıyor. Yani bu fındık sizin öyle akşamları ‘Canım sıkıldı patates patlıcan yerine fındık yiyeyim’ dediğiniz bir ürün değil. Yani cevizin, bademin fiyatı arterken fındık üreticisinin de maliyetleri yüzde 200’e kadar yükseldiğini göz önüne aldığımızda 35 TL’yi hak ediyor. Değerli Cumhurbaşkanım 25 TL fiyat Ordu’nun, Giresun’un, Düzce’nin, Kocaeli’nin kısacası 8 milyon gözü sizde olan insanın beklediği bir fiyattır. Artık bunu açıklayınız. Millet dalda fındık topluyor, gözü televizyonda cumhurbaşkanının açıklayacağı fiyatı bekliyor. Bu zulme söz verilmelidir. Fındık üreticisine sahip çıkılmalıdır.” diye konuştu.

“EĞER FİYAT 25 TL OLURSA BİZİ KİMSE SUSTURAMAZ”

İhracatçıların astronomik rekolte tahminleriyle fiyatı aşağı çekme oyunun eleştirdiği için kendisine gösterilen tepkiye de sert çıkan Enginyurt, “Kendilerine ihracatçı diyen bazıları siyasetçilere laf yetiştirmeye çalışıyor. Korkutmaya sindirmeye çalışıyor. O ihracatçılara tavsiyem şu sizden korkan sizin gibi olsun. Lafınızı ve haddinizi bilerek konuşun. Siyasetçi 35 TL istedi diye hakaret edene ettiği hakareti misliyle iade ediyorum. Bişzi kimse susturamaz, satın alamaz, korkutamaz. Ben üreticinni hakkını korumak için elimden geleni yapmaya söz verdim. Eğer fiyat 25 TL olursa bizi kimse susturamaz. Her yerde mitingler yaparak, halka giderek AK Parti’yi ve Sayın Cumhurbaşkanını halka şikayet etmeye hazırız.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN