Fındık sezonunun başlaması ile birlikte, fındık üreticilerinin yoğun mesaisi başladı. Ancak hasat döneminde serbest piyasadaki fiyatlar ile ilgili ortaya atılan spekülasyonlar, fındık üreticilerini endişeye sevk etti.

“Üreticiyi tüccarın kucağına itiyorlar”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Semih Cemşit, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu’da 52 lira olarak açıklanan fındık fiyatlarının, üreticilerin artan maliyetlerini gerekçe göstererek, düşük olduğunu ileri sürdü. Fındık fiyatlarının önümüzdeki süreçte 40-42 TL sevilerine kadar gerileceğini öne süren Cemşit, “Ben fiyatı üretici açısından baktığımızda verilen 52 lira artı desteklemelerle 54 liraya gelen bir fiyat açıklandı. Ama ben bu fiyatın yeterli olacağına inanmıyorum, düşünmüyorum. Ben de bir fındık üreticisi olarak, bu fiyatın çok az olduğunu düşünüyorum. Masrafları inanın karşılamayacağını düşünüyorum. 250 lira ben bugün fındığa başladım, işçilere 250 lira yevmiye veriyorum. Kime yetecek bu para? Kimseye yetmeyecek verdikleri para. Bir de şu an fındık üreticisini esnafın kucağına itiyorlar. Gidiyoruz biz de çünkü TMO fiyat vermeyecek, para vermeyecek, insanları sürüncemede bırakacaklar. Bu anlamda da baktığınız zaman, yarın fındığın fiyatı 40-42 lira seviyelerine gelecek. Çünkü insanların ihtiyaçları var, geçim sıkıntıları var, borçları var, fındığını bir an önce üretip satmanın derdindeler. Bir an önce paraya çevirmenin derdindeler, bir an önce esnafa gidip fındıklarını ziyan edecekler. İhtiyaçlarından dolayı çok zor durumda kalacak üreticiler” diye konuştu.  

“Ferrero fındığı ucuza alıp yurt dışına çok karla satacak”

Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı konumundaki Ferrero’nun fındık fiyatlarını daha da aşağıya çekeceğini ileri süren Cemşit, “Fiyatlar kesinlikle düşecek ben Ferrero’nun bu anlamda fiyatları düşürüp, daha ucuza fındığı alıp yurt dışına daha çok karla satacağını düşünüyorum. Fındığın değeri şu an 4 dolar civarı olması gerekiyor. O da baktığınız zaman, 60-65 civarında olması gerekiyor. Ama bu fiyatı vermiyorlar, veremiyorlar. Nasılsa insanlar ses çıkartmıyorlar. Bulduklarıyla yetinip, Allah’a şükredip, yerlerine oturuyorlar. Bu anlamda da fındık üreticisi çok zor durumlarda kalıyor” şeklinde konuştu.