Düzce'nin en önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındıkta mart ayında yaşanan zirai don rekolte düşüklüğüne yol açsa da serbest piyasada kilogramı 10 lira seviyelerinde oluşan fiyat üreticileri memnun etti.

Fiskobirlik'ten iddialı girişi

Önce don ardından selin vurduğu fındıkta rekolte azlığı üreticiyi hayal kırıklığına uğratsa da geçen sürede fiyatın 10 TL'ye kadar yükselmesi yüzler güldürdü. Fındık hasadının sonuna gelindiği şu günlerde kimi üreticiler tüccarların yolunu tutarken kimisi ise yüksek fiyat beklentisi ile ürününü bekletme yoluna gidiyor. 2012-2013 sezonunda kurulan ve 2013-2014 sezonunda fındık alımına başlayan lisanslı depoculuğun beklenen ilgiyi görmemesi bu yılın başında kepenk indirmesine neden olmuştu. Geçen yıl olduğu gibi bu sene de Fiskobirlik'in piyasaya girmesi üreticinin sadece tüccarla baş başa kalmasının önüne geçti. Doğu Karadeniz'de erken hasat nedeniyle Ağustos ayının ilk günlerinde fındık alımına başlayan Birlik, batı bölgelerde ise alımlara 20 Ağustos'ta başlayacak.



Bu sezon peşin ve emanet olmak üzere iki alım modeli uygulayan Fiskobirlik, piyasa fiyatının 10 kuruş üzerinden alım yapıyor. Emanet sisteminde ise üreticiler, istediği kadar fındığını getirip depolara bırakabiliyor ve istediği zamanda yine peşin alımda olduğu gibi piyasa fiyatının üzerinden parasını alabiliyor.



Üreticilerin güvenmesi isteniyor



Son iki yıla kadar yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle piyasaya girmesine ihtimal verilmeyen Fiskobirlik'in kötü günleri geride bıraktığını ifade eden yöneticiler, artık kaynak sorunlarının bulunmadığını vurguluyor. Üreticilerin paralarını ödeyemediği, borç yüzünden marketlerinin bir bir kepenk indirdiği günlerin geride kaldığı belirtilirken üreticilerin eskisi gibi kuruma güvenmesi isteniyor. Geçmişte dili yanan bazı üreticiler temkinli yaklaşma yolunu seçerken kimi üreticiler ise tüccar yerine Fiskobirlik'i tercih ediyor.



Öte yandan tüccarla üreticiler arasında çetin pazarlıkların da devam ettiği şu günlerde 10 TL'nin altında düşmeyen fındık fiyatının daha da yükselmesi umut ediliyor.