Hasada artık günler kala fındıkta yeni sezon geçerli olacak fiyatlar henüz belli olmadı. Gözler bugün bakanlığın açıklayacağı ikinci rekolte tahminine çevrildi. Öte yandan fındık ihracatçılarının daha önce dünyada gerçekleşmeyen 800 binli rekolte tahminleri açıklaması üreticinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Üreticinin alın teri ürününü fiyatı düşürerek uzuca satın alıp yurt dışına dolar üzerinden pazarlama hedefinde olan ihracatçılar tepkilerin odağındayken Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç’ten yeni bir açıklama geldi.

TEPKİLERE BÖYLE CEVAP VERDİ: YAYGARA KOPARIYORLAR

Sevinç açıklamasında, “Bu kaçıncı defadır her sezon öncesinde yapılan yaygaraların, iddia sahiplerinin ellerinde ve dillerinde patlaması? Herhangi bir veriye dayanmadığı için hatalı olan uydurma rekolte tahminlerinin gerçekleşmemesinden kaynaklanan zararların faturasını, kaçıncı kez bir gün ihracatçıya, bir dış alıcılara, bir gün siyasilere ve hatta bazen fındığını pazara indirdi diye üreticiye bile kesmek cüretkarlığında bulunmaları!" ifadelerine yer verdi.

“SPEKÜLATİF AÇIKLAMALARIN BİZDE DEĞERİ YOK”

“Kimseyi rencide etmek, kimse ile polemiğe de girmek niyetimiz yok.” diyen Sevinç, “Ancak gerçekleri de artık görelim. Çünkü aynı filmi tekrar izlemekten çok sıkıldık. Bazı makam sahiplerinin spekülatif demeçleri basında yer buluyor olabilir. Ama bizim için bu kabil beyanatlarının hiçbir değeri olmadığını bu vesileyle hatırlatmakta fayda var. İddialarına arada bir verdiğimiz cevaplar ise “sükut ikrardan gelir” algısı yaratmalarına izin vermemek içindir. Çünkü bunların işi gücü rekolteyi az göstermek gibi sığ bir düşünceye hizmet etmekten ibaret. Halbuki tüm sektör paydaşlarının asli görevleri, çiftçilerimizin verim ve üretimin artması için eğitilmesi, uyarılması ve ilgili destekler için kamunun aydınlatılması olmalıdır.” dedi.

“AÇIKLADIĞIMIZ RAKAMA GÜVENİN”

Sevinç, astronomik rekolte tahminlerini ise, “Şimdi yeniden tartışma konusu olan 2021 Rekoltesi için, elbette önümüzdeki yıl bu zamanlarda kimin haklı olduğu anlaşılacaktır. Rakamlar asla yalan söylemezler. Kamuoyu ve paydaşlarımızın tüm dünya gibi yine İhracatçı Birliklerine güvenmelerini tavsiye ediyoruz” sözleriyle savundu.

ENGİNYURT: HADİ ORADAN HADSİZLER!

Sevinç’in bu açıklamalarına fındık üreticisinin yanında olan söylemleriyle dikkat çeken Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’tan ise çok sert tepki geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Vekil Enginyurt, isim vermeden Sevinç’i tetikçilikle suçlarken “Bizi susturamazsınız” mesajı verdi. Enginyurt, rekolteyi düşük göstererek fiyatı düşürmeye yönelik oyuna ve yapılan açıklamaya, “Fındığımıza tekelci sermayenin tetikçiliği üzerinden saldıran zavallılar! Yine tetikçiliğe başlamışlar. Fındığımızın hakkını savunuyor gibi görünerek, şahsım başta olmak üzere Fındık fiyatlarına sahip çıkanlara ayar vermeye çalışıyorlar. Bizi susturamazsınız. Hadi oradan hadsizler!” ifadeleriyle sert çıktı. Ordu Milletvekili Enginyurt, daha önce de taban fiyatın en az 35 TL olması gerektiğini belirterek hükümete çağrı yapmıştı. Gözler şimdi fındıkta açıklanacak taban fiyatların ne kadar olacağına çevrildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN