Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından olan fındıkta sezon yaklaşırken, taban fiyatlarının sezon öncesinde açıklanması bekleniyor. Şu anda fındık fiyatları randıman farkına göre 20.50 ila 22.50 arasında değişkenlik gösterirken, Düzceli üreticiler artan maliyetlere de dikkat çekerek, bu sezonda fındık fiyatlarının 30 TL’nin altına düşmemesini bekliyor.

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Düzceli üreticiler, “Maliyetlerimiz arttı, bu nedenle beklentimiz 30 TL olması. Eğer fiyatlar 30 TL’nin altında açıklanırsa zarar ederiz” dediler.

“Fiyatı yabancı firmalar değil, TMO belirlemeli”

Fındık taban fiyat belirlenmesinde yabancı firmaların değil, TMO’nun etkili olmasını belirten fındık üreticisi Mehmet Çetin, “Fındık fiyatları, geçen seneki gibi yüksek açıklanırsa iyi olur. Ama bu sene aşağı düşerse, üreticilerin morali bozulur, maliyetler arttı çünkü. Bu nedenle 22 Lira gibi fiyat bekliyoruz. Ben fiyatların belirlenmesinde yabancı firmaların değil de TMO’nun devreye girmesini istiyorum” diye konuştu

“Fındık fiyatları 30 TL’nin altına düşmemesi lazım”

Fındık taban fiyatlarının 30 TL’nin altına düşmesi durumunda üreticilerin zarar edeceklerini savunan Muzaffer Topkaraoğlu isimli üretici,  “Fındık fiyatları bu sezonda 30 TL’den aşağı düşmemesi lazım. Çünkü kurtarmıyor. Fındığın çok masrafı var bu dönemde. 30 TL’den aşağı düşerse fındık, üreticiler zarar eder. Mazot fiyatları, gübre fiyatları hep arttı. Birde bunun işçi ücretleri var. Bu nedenle 30 TL’nin altına düşerse, masraflar bile karşılanamaz, zarar ederiz yani. Benim beklentim 30 TL” şeklinde konuştu.  

“Fındık fiyatlarını neden Almanya ve İtalya belirliyor. Türkiye’de hükümet yok mu?”

Fındık taban fiyatlarını İtalya’nın belirlemesine tepki gösteren Hasan Atikoğlu isimli üretici, “Bu sene fındık fiyatları 30 TL’nin altına düşmemeli. Şimdi Almanya ve İtalya’da bir ocak fındık yok! Bizim ülkemizde yetişen fındığın fiyatını Almanya ve İtalya neden belirliyor? Türkiye’de hükümet yok mu? Nenden fiyatları Türkiye açıklamıyor? Kurtarmıyorsa, 15 TL açıklasın, ama fiyatı Türkiye belirlesin. Ben buna karşıyım, neden dış ülkeler bizim fiyatlarımıza karışıyor. Benim Almanya’da tanıdıklarım var, soruyorum, bir kilo kabuklu fındığın fiyatı 60 TL imiş. Bu kadar arada fark var, yazık değil mi Türkiye’deki fındık üreticilerine. Böyle giderse, Türkiye’de fındık üreticisi kalmaz. Bunun dışında, maliyetler son senelerde çok arttı. Özellikle gübre, mazot fiyatlarına yüksek meblağlarda zam yapıldı. Yevmiye fiyatları da yine geçen seneki gibi yüksek açıklanacak. Yani fındık fiyatları 30 TL’nin altında açıklanırsa, üreticiler zarar edecek” ifadelerini kullandı.  

“TMO bu yıl devreye girmeli… Beklentim 35 TL”

Fındık üretiminde maliyetlerin arttığını, bu nedenle beklentisinin 35 TL olduğunu kaydeden üretici Celal Tanrıver, “Fındık fiyatlarından beklentim; 35 TL’nin altına düşmemesi lazım. Çünkü dünyanın fındığını Türkiye temin ediyor. Ama ne yazık ki, fiyatları dış ülkeler belirliyor. Ben buna karşıyım. Fındık maliyetleri arttı, biliyorsunuz. Ama devletimizin suçu yok bunda. TMO fiyat belirlemek için bu sene de devreye girmeli. Fiyatların en yüksekten açıklanması lazım, çünkü fındığa onca masraf ediyoruz, toplattırıyoruz, ama ne yazık ki elimizde bir şey kalmıyor. Biz sadece hamallığını yapıyoruz. Devletimiz en yüksek fiyatı vermesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“27 TL’nin aşağısı kesinlikle kurtarmaz”

Taban fiyat açıklanırken, artan maliyetlerin de baz alınmasını isteyen İlhan Altınışık isimli üretici ise, beklentisinin en az 27 TL olduğunu belirtti.  “Fiyatlar bu sene en az 27 TL açıklanmalı” diyen Altınışık, “Çünkü maliyetler çok arttı. Gübre, mazot, işçi fiyatları pahalandı. Bu nedenle taban fiyat en az 27 TL olmalı. Bunun aşağısı kesinlikle kurtarmaz. Mesela, geçen sene tırpanda 300 TL benzin kullanan adam, bu yıl 500 TL’lik benzin kullanacak. Yani bu da demektir ki, benzin fiyatları geçen seneye göre yüzde 40 arttı” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI