Yeni tip koronavirüs salgınının ülkemizde ilk kez görüldüğü 2020’de büyükşehirlerden küçük şehirlere göçün artması ve konuta olan talebin artması hem düşük faiz hem de kredi koşullarının cazip olması konut satışlarında rekoru getirmişti.

Devam eden süreçte kredi koşullarının zorlaşması, faiz artırımı, enflasyonun gelir kaybına neden olması ev sahibi olmak isteyenleri vurdu. Bu dönemde neredeyse her kaleme gelen zamların inşaat malzemelerine de yansımasıyla konut maliyetleri de arttı. Tüm bu nedenlerin yansıması olarak konut fiyatlarındaki kontrol edilemeyen artış nedeniyle satışlar dibi gördü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Ağustos ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 oranında azalarak 170 binden 141 bine geriledi.

EN ÇOK İSTANBUL, EN AZ HAKKÂRİ

Konut satışlarında İstanbul 24 bin 286 konut satışı ve yüzde 17,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 13 bin 642 konut satışı ve yüzde 9,6 pay ile Ankara, 7 bin 731 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 16 konut ile Hakkâri ve 28 konut ile Ardahan oldu.

DÜZCE’DE KONUT SATIŞLARI ÇAKILDI

Düzce’de ise azalış oranı Türkiye genelini geçerken konut satışları adeta çakıldı. Bu yılın Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 27 oranında azaldı. Ağustos ayında Düzce’de 663 konutun satışı yapıldı. Ev sahibi olan 107 kişi ise ipotekli satış ile borçlanarak ödeme yaptı. Geçen yıl Ağustos ayında Düzce’de 913 konutu satışı yapılmış, salgına rağmen 2019’a göre yüzde 83 oranında rekor artış kaydedilmişti.

HABER: Mehmet GÜNESEN