Düzce’de maliyetlerdeki artışları gerekçe gösteren fırıncılar, 2022’nin ilk aylarında ekmeğe peş peşe zam yapmıştı. Böylelikle il genelinde ekmek fiyatları 4 TL’ye kadar yükselirken, son aylarda simit de aynı fiyatla satılmaya başlandı.

Halk ekmek 3.75 TL olacak

2023’e az bir zaman kala ekmeğe zam yine gündemde… Un ve işçi giderlerinin yanı sıra elektrik ve doğalgaz fiyatlarının artması ile birlikte ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de fırıncılar, ekmek zammı için harekete geçti. Zamlı fiyatlarla birlikte Düzce’de 200 gram ekmeğin 4 TL’den 5 TL’ye, Halk Ekmek büfelerinde ise 3 TL’den 3 lira 75 kuruşa satılması planlanıyor.

Korkmaz: Yılbaşından önce zam yapmak zorunda kalabiliriz

Düzce’de siyasetin de gündeminde olan ekmek zammı ile ilgili Öncü Haber Merkezi’ne konuşan Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz, zam için yılbaşından öncesine işaret ederek, “Yılbaşından sonra durumlar ne olur bilemiyoruz. Artan maliyetlerimiz karşısında mecburen yılbaşından önce ekmeğe zam yapmak zorunda kalabiliriz. Zamla ile birlikte 200 gram ekmeğin fiyatı 4 TL’den, 5 TL’ye çıkartılacak. Halk Ekmek büfelerinde ise 3 TL olan ekmek fiyatı 3.75’e yükselecek.” dedi.

Öte yandan birçok ilden ekmek fiyatlarına zam geleceği yönünde artan tepkiler üzerine Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den açıklama geldi.

"Zaten sübvanse ediyoruz"

Kirişçi açıklamasında, “Biz ekmek yapan fırıncının kullanacağı unu Toprak Mahsulleri Ofisi olarak sübvanse ediyoruz, ton başına 2 bin 950 lira. Dolayısıyla bizim üreticilere ödediğimiz paranın 2 bin 950 lira altında bir fiyatla bunu un sanayicisine verip, 'Sen de un yap bundan, bunu da fırınlara ver' dediğimizde biz görevimizi bakanlık olarak yapmış oluyoruz.” dedi.

Türkiye'nin un, makarna, irmik ve bulgur sanayisinde atıl kapasitesi olduğuna dikkati çeken Kirişci, Rusya'dan alınacak bedelsiz buğdayın işlendikten sonra bunları az gelişmiş ülkelere bedava dağıtmayı arzuladıklarını sözlerine ekledi.