Her yeni gün yeni zamlar ve hayat pahalılığı olarak kendisini hissettiren ekonomik bunalımı besleyen en büyük damar olan enflasyondaki artış durdurulamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen mart ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre mart ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 5,46 arttı. Yıllık enflasyon 61,14’e ulaştı. Öte yandan TÜİK, martta Düzce’de fiyatı en çok artan ve düşen de ürünleri açıkladı. Martta Düzceliler’in cebini en yok yakanlar listesinde akaryakıt, sebze ve balık yer aldı.

ZİRVEDEKİ MOTORİN MARTTA 3’TE 1 ZAMLANDI

Mart ayının zam şampiyonu ise dövizdeki artıştan sonra bir de uluslararası petrol piyasalarındaki hareketlilikten nasibini alarak bir ayda fiyatı 3’te 1 oranında artan motorin oldu. Geçen ayın zam şampiyonu karnabahar yüzde 25’lik artış oranıyla mart ayında da listede 2. sıradan kendisine yer buldu.

Pazarda artık çeyreği satılmaya başlanan beyaz lahana yüzde 25’lük zamlanışla 3. sıradaki ürün oldu. Akaryakıta gelen zam furyasının bir diğer kurbanı benzinin ise bir ayda cebe yansıması yüzde 24,5 zam olurken zam şampiyonları listesinde 4. sırada yer aldı.

BALIK TEZGÂHLARINA YAKLAŞILAMIYOR

Bu sezon olumsuz hava şartları nedeniyle fiyatı dudak uçuklatan ve tezgâhların yanına bile yaklaşılamadığı balık fiyatları da bir ayda yüzde 22,9 oranında arttı ve listenin 5. sırasındaki ürün oldu.

FİYATI EN ÇOK DÜŞEN ÜRÜN KABAK

Düzce’de fiyatı en çok ucuzlayan ürün ise kabak oldu. Kabağın fiyatı mart ayında yüzde 26,6 düştü. Kış mevsimi geride kalırken ucuzlayan kış giyimi de listede kendisine yer buldu. Kadın kazağı fiyatları yüzde 15,9 düşerek ucuzluk şampiyonları listesinde ikinci sırada kendisine yer edindi. Fiyatı yüzde 12 düşen nane 3., yüzde 7,9 düşen havuç 4. ve erkek kabanı ise yüzde 5 düşüşle 5. sıradaki ürünler oldu.

ENFLASYON ORTALAMADAN YÜKSEK

Öte yandan, Düzce’nin içinde bulunduğu TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesinde aylık enflasyon Türkiye ortalamasının 0,20 puan üzerinde gerçekleşirken yıllık enflasyon yüzde 64,58’i gördü.