Düzce Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Vildan Şamandar, Resmi gazetede yayımlanan kararla alkollü içkilerin ÖTV'sine yüzde 10, tütün ürünlerinin ÖTV'sine de yüzde 27,5 oranında gelen zamları değerlendirdi.

Sigara paketlerinde 50 kuruş artış olacak
2016 yılına girerken yapılan yüzde 10 oranındaki zammı hatırlatarak sözlerine başlayan Şamandar, yıl sona ermeden ikinci kez zam artışının yapıldığını paylaşarak zammın tüketiciye yansımasını firmaların belirteceğini ifade etti. “Şamandar, “Sigaranın her bir tanesi için 7 kuruş artış oldu. ÖTV artışı tüketiciye alkolde yüzde 3 ila sigarada yüzde 6 oranında yansıyacak. Zamlar sigarada paket başına 50 kuruş olarak yansıyacak.” dedi.

Kaçak yollarla kazanç sağlamak isteyen kişilerin gelirleri artacak
ÖTV zammı kaçak ve sahte satışını artıracağını söyleyen Şamandar, ÖTV zammının vergi gelirleriyle birlikte kaçak oranını artıracağını vurguladı. “Kaçak yollarla kazanç sağlamak isteyen kişilerin gelirleri artacak. Kaçak ürünlerin satışı yüzde 13,3 seviyesine yükselmişken ÖTV zammı bu durumun artmasına neden olacak. Kaçak ürün satışının ülkemize vermiş olduğu zarar 6 milyar lira civarındadır. Kaçak ürünün neden olduğu vergi kaybıyla 7 tane hava alanı yapılabilir. Bu durum üyelerimizden ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TADPK) bayilerinden çalınmış oluyor. Resmi yollarla ticaret yapan esnafımıza bir haksızlık oluyor.”

Ucuz olan hiçbir ürün insan sağlığından daha değerli değildir
Yaklaşan yılbaşı öncesi sigara ve alkoldeki zam kaçak tüketimini artıracağını kaydeden Şamandar, insan sağlığının tehlike altında olduğunu belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu. “Ucuz olan hiçbir ürün insan sağlığından daha değerli değildir. Vatandaşların aldıkları ürünleri satış belgesi olan esnaftan olmaları çok önemlidir. Tüketiciler ürünlerini TADPK Belgesi olan güvenilir esnaflardan alsınlar. Herhangi bir şüphe duyduklarında kaçakçılık ihbar hattı olan “Alo 136”yı arasınlar.

Zamları fazla bulduğunu dile getiren Şamandar, yapılması gerekeni “komşu ülkelerle aradaki fiyat farkını dengelemek” olarak vurgulayarak zammın kaçakçılığa teşvik edebileceğini aktardı. Yapılan bu ÖTV zamlarının içki fiyatlarını yaklaşık yüzde 3-4, tütün ürünlerinin fiyatlarını da ortalama yüzde 5-6 artırması bekleniyor. Düzenlemeyle sigara fiyatlarının ortalama 50 kuruş artması öngörülüyor.